Pacienţi cu hepatită C, afectaţi de birocraţie

Pacienţi cu hepatită C, afectaţi de birocraţie
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) face un apel public pentru grăbirea formalităţilor necesare pentru reluarea cât mai rapidă a programului fără interferon destinat pacienţilor cu hepatită C. Decalajul creat în prezent îi afectează pe bolnavii nou diagnosticaţi după data de 1 septembrie 2019.

"Faptul că există o pauză între cele două contracte cost-volum-rezultat, aferente programului, a devenit oficial odată cu finalizarea, la 31 august 2019, a vechiului contract. La ora actuală, din informațiile pe care le avem, autorităţile se află în perioada de soluţionare a contestaţiilor primite din partea companiilor şi abia apoi se va da startul oficial al negocierilor. APAH-RO speră la un nivel cât mai înalt de responsabilitate, atât din partea autorităţilor, cât şi a companiilor participante, pentru ca această discontinuitate să nu se prelungească mai mult de 30 de zile", se arată într-un comunicat pe care asociaţia l-a transmis către "Viaţa liberă".

Toţi pacienţii cu hepatită C care au intrat în program până la 31 august a.c. vor putea urma terapia fără interferon fără probleme. Problema apare însă pentru persoanele diagnosticate începând cu 1 septembrie. Acestea vor trebui să aştepte încheierea noului contract cost-volum-rezultat. "Totodată, dosarul de analize al celor diagnosticaţi dar care nu au reuşit să intre în terapie până la sfârșitul lui august, este valabil pe o perioadă de şase luni. Asociaţia îi sfătuieşte pe toţi aceştia ca, până la reluarea programului, să ţină legătura cu medicul specialist şi să se pregătească cu tot ceea ce este necesar", se mai arată în comunicat.

Programul se va extinde

Spre deosebire de contractul existent până la 31 august, noul contract va îi va include în tratament şi pe pacienţii care au gradul de fibroză F0, precum şi pe copiii şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 ani şi 18 ani. Numărul pacienţilor care vor beneficia de această terapie revoluţionară se va ridica astfel la 17.690 de persoane, conform datelor transmise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

"Este clar că mai sunt multe probleme de rezolvat pentru a atinge obiectivul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de eliminare a hepatitelor în următorii zece ani în România. S-au realizat multe lucruri bune, mai ales în ultimii doi ani, dar mai sunt şi mai multe de făcut. Cine consideră că problema hepatitelor este una rezolvată se înşală. Nu avem încă soluţii pentru persoanele neasigurate, iar numărul acestora este impresionant în România, sau pentru alte categorii sociale, precum consumatorii de droguri, cei care prestează servicii sexuale, pentru comunităţile sărace sau izolate", a declarat Marinela Debu, preşedintele APAH-RO.

Tratament revoluţionar pentru o boală gravă

Tratamentul fără interferon al hepatitei C este disponibil în România de la sfârşitul anului 2015. Faţă de terapiile precedente, acest tratament a adus o serie de avantaje majore pentru bolnavii de hepatită C, cum ar fi o rată de vindecare apropiată de 100 la sută şi incomparabil mai puţine efecte adverse pentru organismul pacientului. Terapiile precedente aveau o rată de succes de sub 50 la sută, trebuiau urmate pe o perioadă mare de timp şi erau foarte toxice pentru bolnavi.

În ciuda costurilor ridicate, introducerea terapiei fără interferon în România era o necesitate, având în vedere că ţara noastră ocupa locuri fruntaşe în Europa în ceea ce priveşte numărului bolnavilor de hepatită C. Infecţia cu virusul hepatic de tip C se face prin transfuzii, prin folosirea instrumentarului medical nesterilizat, dar şi pe cale sexuală, spun specialiştii. În statisticile oficiale, 800.000 de români figurau cu hepatită C, la sfârşitul anului 2014.

Până în prezent, potrivit autorităţilor, 99 la sută dintre pacienţii români care au urmat tratamentul interferon free au fost vindecaţi.

Citit 975 ori Ultima modificare Luni, 16 Septembrie 2019 01:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.