Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a prezentat marţi un proiect-pilot de compensare a vaccinului antigripal pentru copiii cu vârste între şase luni şi cinci ani, categorie vulnerabilă, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Proiectul propune ca prescripţia vaccinului să fie făcută pe un formular de reţetă compensată de către medicul de familie, de către medicul pediatru sau de către medicul de boli infecţioase, iar vaccinul achiziţionat în farmacie va fi administrat ulterior de cel care l-a prescris. "Acest vaccin trebuie introdus pe o listă a medicamentelor compensate", a precizat Alexandru Rafila. "La nivel global, infecţia gripală afectează în fiecare an între 5 la sută şi 10 la sută dintre adulţi şi între 20 la sută şi 30 la sută dintre copii, ceea ce se soldează cu circa 650.000 de decese în fiecare an. OMS a lansat un avertisment foarte - foarte de curând, care spune că nu suntem încă pregătiţi la nivel global pentru o posibilă pandemie. S-a înfiinţat un comitet mixt de medici (...) şi reprezentanţi ai Băncii Mondiale, care să gestioneze acest lucru, pentru că viitoarea pandemie se estimează că va face, la nivel global, între 50 şi 80 de milioane de morţi, iar PIB-ul la nivel global va scădea cu 5 la sută - este o cifră înfiorătoare", a adăugat Rafila, citat de Agerpres.

Vaccinarea, cea mai bună modalitate de prevenţie

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a arătat că, dacă vrem să fim pregătiţi pentru pandemie, trebuie să fim pregătiţi şi în mod normal pentru gripa sezonieră, iar vaccinarea este singura cale de a preveni atât gripa sezonieră, cât şi o eventuală gripă pandemică. Alexandru Rafila a mai spus că nu se pot produce îmbolnăviri de gripă din cauza vaccinului şi a recomandat ca vaccinarea să se facă în perioada septembrie - noiembrie. "Este bine să ne vaccinăm înainte de debutul sezonului gripal, deci lunile septembrie - octombrie - noiembrie sunt lunile ideale pentru a ne vaccina, sunt lunile care preced începerea sezonului gripal", a arătat Rafila, care a menţionat că vaccinul antigripal este unul dintre cele mai sigure - se foloseşte de 50 de ani şi sunt "sute de milioane de doze administrate anual".

Citit 1060 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Septembrie 2019 19:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.