Românii se îmbolnăvesc în continuare în spitale

Românii se îmbolnăvesc în continuare în spitale

Numărul infecţiilor nosocomiale, în creştere Arhiva ”Viața liberă”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
2 comentarii

Şase din zece pacienţi români au fost internaţi cu o boală şi s-au ales cu o alta, din cauza infecţiilor din spitale. În plus, mulţi au primit diagnostice greşite, au fost agresaţi fizic de către cadrele medicale sau au primit transfuzii greşite.

Peste 1.000 de infecţii asociate asistenţei medicale (IAAM ) au fost raportate în primele patru luni ale anului 2019, de către 69 de spitale din întreaga ţară, anunţă Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS). Acest lucru înseamnă că numărul acestor infecţii recunoscute şi raportate aproape s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018 şi evidenţiază preocuparea tot mai mare a unitaţilor sanitare în recunoaşterea şi în anunţarea lor, pentru a putea fi gestionate corect.

Situaţia din spitale arată astfel: 635 infecţii intraspitaliceşti în patru luni în 2018, raportate de 50 spitale, şi 1.092 de infecţii intraspitaliceşti în patru luni în 2019, raportate de 69 spitale, conform CaPeSaRo.gov.ro. În anul 2018, per total, la ANMCS au fost raportate 2.274 de infecţii, de către 110 spitale din ţară. Cele mai multe infecţii raportate au fost cu Clostridium difficile, Acinetobacter, Klebsiella şi Stafilococul auriu meticilinorezistent.

Pacienţi diagnosticaţi greşit

În raportări s-a evidentiat şi o creştere cu zece la sută a prezenţei altor bacterii care se dezvoltă în mediul spitalicesc. „Infecţia cu Clostridium difficile are o incidenţă mare şi apare în mediul spitalicesc în relaţie directă cu tratamentul cu antibiotice şi care necesită măsuri speciale de izolare, pentru că are un grad mare de contagiozitate”, mai arată ANMCS.

Scopul raportării este de a facilta evaluarea riscului infecţios la internare şi de a identifca cauzele pricipale ale apariţiei acestor evenimente indezirabile asociate asistenţei medicale pentru învăţarea din erori.

Tot în perioada ianuarie - aprilie 2019, zece la sută au fost trataţi pentru altă boală decât cea de care sufereau. Mai mult, 15 din 100 de bolnavi au căzut de pe targă sau din pat în spitalele româneşti. Acum a fost înfiinţat şi Consiliul Naţional pentru Siguranţa Pacientului. Instituţia însă are doar scopul de a monitoriza problemele din spitale, nu şi de a interveni. Deşi salariile cadrelor medicale au crescut, actul medical de calitate întâmpină încă probleme.

Citit 592 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Octombrie 2019 23:02

2 comentarii

 • postat de Vica de pe 11 Siret Joi, 03 Octombrie 2019 13:15 78.96.81.*** Link la comentariu
  0
  1

  @ iancu jianu

  Bre, da ci omini distepti!

  Iti spun eu, metalation iaste cand primesti un pumn in ochi si te caci pi tini, iar tesilation, cand iei un picior in cur si iti da lacrimile..

  Ei, iaca, aestea nu le-a putut explica un doctor, insa termenii aistia i-o inventat tot un doctor, fii atent, docent, cand i-o cazut ochelarii in burta operatului si i-uitat acolo!

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Joi, 03 Octombrie 2019 08:21 188.24.224.*** Link la comentariu
  0
  1

  Mie mi s-a diagnosticat apendicita, cand de fapt erau pietre! Nimeni, nu a fost in stare sa recomande un tratament eficient, noroc de un prieten... care face pipi pe majoritatea medicilor din tara chiar!
  Test: Intrebati in medic, ce reprezinta: metalation si tesilation! Va raspund eu: HABAR NU AU!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.