Topul celor mai cancerigene substanţe

Topul celor mai cancerigene substanţe
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Substanţele cu cel mai ridicat risc de cancer sunt unele extrem de întâlnite în ”meniul” majorităţii populaţiei de pe glob. Potrivit unui studiu recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), există trei grupe ale substanţelor cauzatoare de cancer.

Cele mai periculoase sunt cele din grupa unu, din care fac parte, pe primele două locuri, alcoolul şi tutunul. Conform datelor OMS pe anul trecut, la nivel mondial, opt milioane de decese au loc anual din cauza consumului excesiv de tutun, în timp ce alcoolul este responsabil de trei milioane de decese, în fiecare an. În grupa unu a substanţelor care cauzează cancer se află alcoolul şi tutunul, pe primele două locuri, responsabile pentru un milion, respectiv 600.000 de cazuri de cancer pe an. Cancerul, pe care mulţi oameni nu îl depistează la timp, rezultă în decese premature, avertizează cercetătorii. Totodată, alcoolul este cauza a peste 200 de boli, precum cancerul de laringe, de esofag, de ficat, de colon, rectal şi de sân. La rândul său, fumatul cauzează în principal cancer de plămâni, de rinichi şi cancer de vezică. 

Tot din prima grupă fac parte contaminarea cu diverse substanţe toxice, precum şi expunerea la substanţe chimice sau raze X în rafinării sau fabrici de aluminiu, care provoacă 300.000 de cazuri de cancer anual. Expunerea solară este şi ea un declanşator al cancerului de piele şi provoacă 97.000 de cazuri de cancer pe an. Tot din grupa majoră de risc fac parte şi pilulele contraceptive şi consumul de cărnuri procesate. 

Mai departe, în grupa doi, cu probabilitate ridicată de a cauza cancer, se află consumul de carne roşie, pe primul loc, urmat de meseria de frizer, din cauza substanţelor toxice pe care un hairstylist le foloseşte la locul de muncă. Pe locul trei în această grupă se află infecţiile cu malarie, provocate cel mai des de înţepăturile ţânţarilor. Tura de noapte, consumul de steroizi şi consum de alimente prăjite fac şi ele parte din această categorie. 

În grupa a treia se află substanţe despre care nu se cunoaşte cu siguranţă dacă produc sau nu cancer. Aici se află zaharina, cafeina şi paracetamolul. La polul opus, telefoanele mobile şi smartphone-urile sunt mai sigure, existând o probabilitate scăzută de a suferi de cancer de la utilizarea acestor dispozitive, arată studiul OMS. Consumul de cafea sau aloe vera, de asemenea, prezintă un risc scăzut de a crea cancer.

Citit 2721 ori Ultima modificare Joi, 03 Octombrie 2019 18:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.