Oamenii de ştiinţă s-au răzgândit. Carnea roşie nu ar fi, de fapt, periculoasă pentru sănătate

Oamenii de ştiinţă s-au răzgândit. Carnea roşie nu ar fi, de fapt, periculoasă pentru sănătate
La categoria carne roşie este inclusă carnea de vită, cea de porc, precum şi vânatul
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Trăim într-o lume a datelor imperfecte şi acest lucru nu se va schimba prea curând. Cercetarea în nutriţie se dovedeşte a fi o întreprindere dificilă şi plină de provocări, susţin specialiştii. Un studiu recent privind carnea roşie a reaprins scânteia unui război care părea deja tranşat.

Nici mai mult nici mai puţin, renunţarea la cârnaţi, friptură, carne tocată sau la alte forme de carne roşie sau procesată este pierdere de timp pentru cele mai multe persoane, potrivit bbc.com, notează adevarul.ro. Cercetarea, care se află în contradicţie cu opinia majorităţii specialiştilor de pe întreaga planetă, spune că dovezile potrivit cărora carnea roşie produce cancer sunt slabe şi că riscul pentru populaţie este scăzut. Aşa cum era de aşteptat, publicarea studiului a stârnit reacţii puternice şi într-o tabără, şi în cealaltă. În timp ce unii au lăudat „evaluarea riguroasă“, alţii au fost de părere că „opinia publică va fi indusă în eroare“ de o asemenea cercetare „periculos de greşită“. 

La categoria carne roşie este inclusă carnea de vită, cea de porc, precum şi vânatul, iar carnea procesată se referă la cea modificată, fie pentru prelungirea termenului de valabilitate, fie pentru a-i schimba gustul, în principal, prin afumare, adăugarea de sare sau de conservanţi. Doar în Marea Britanie se crede că 5.400 de cancere digestive sunt legate de carnea procesată, în fiecare an. Totodată, au fost sugerate legături cu apariţia problemelor cardiovasculare şi a diabetului de tip 2. Cei mai mulţi oameni de ştiinţă sunt de acord că un consum mare de carne procesată este dăunător pentru sănătate. 

Ce spune noul studiu

Cercetătorii – conduşi de Universitatea Dalhousie şi Universitatea McMaster din Canada – au examinat aceleaşi dovezi la care s-au uitat şi ceilalţi colegi înaintea lor. Astfel, ei susţin că, în urma datelor pe care le-au parcurs, a rezultat faptul că riscurile nu sunt atât de mari, iar dovezile sunt atât de slabe, încât nu pot să afirme că riscurile sunt reale. „Alegerea corectă pentru majoritatea oamenilor, dar nu pentru toţi, este să continue să mănânce carne“, este de părere unul dintre cercetători - Bradley Johnston, profesor asociat. „Nu spunem că nu există niciun risc, a adăugat acesta, spunem că sunt extrem de puţine dovezi ale unei foarte mici reduceri a cancerului şi a altor consecinţe asupra sănătăţii prin eliminarea acestui tip de carne“. 

În timp ce statisticienii au apreciat studiul ca fiind „extrem de cuprinzător“, oficialii britanici din sănătate publică şi medicii nutriţionişti au respins o astfel de interpretare a concluziilor şi au declarat că nu au de gând să-şi revizuiască recomandările privind limitarea consumului de carne.

Citit 3141 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Octombrie 2019 12:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.