Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

În perioada 6-12 octombrie 2019 are loc, la București, prima ediție a Festivalului Mad Pride România. Această inițiativă va cuprinde, potrivit unui comunicat de presă remis redacției, o serie de activități organizate de Asociația Prietenie și Integrare, cu sediul în Galați, împreună cu utilizatori ai psihiatriei și supraviețuitori ai abuzurilor psihiatriei și ai diverselor forme de discriminare pe motive de suferințe mentale.

De ce este nevoie de un asemenea eveniment?

Discuțiile publice despre persoane cu suferințe mentale se centrează adesea pe abordarea instituțional-psihiatrică în care “pacientului” îi este acordată (toată) asistența medicală, adesea fără a fi întrebat despre nevoile și dorințele sale. La cealaltă extremă, mass-media preia informații cu caracter foarte personal și portretizează persoane violente sau instabile ca fiind reprezentative pentru cei cu suferințe mentale. Asta în timp ce aproximativ 1 din 5 români trece adesea de unul singur printr-o suferință mentală (de la anxietate, depresie, tulburări de alimentație și somn etc) care ajunge să rămână neadresată, netratată.

Mișcarea Mad Pride România este dedicată persoanelor ce se confruntă cu diferite suferințe mentale. Festivalul se va desfășura cu sprijinul individual și colectiv al mai multor aliați din țară, parteneri fiind Asociația MozaiQ, ArtHub, ODD, Kinedok - One World Romania. Scopul festivalului este de a aduce împreună persoanele cu suferințe mentale să se cunoască, să se exprime în spații sigure, și să inițieze discuțiile despre cum ar trebui să arate un sistem social și medical care să le asigure îngrijirea optimă.

Evenimente diverse, în sprijinul aceleiași idei

În programul festivalului, care se desfășoară de-a lungul unei săptămâni, vor avea loc: o bibliotecă vie, o expoziție cu lectură de poezie, o dezbatere publică (cu ocazia Zilei Internaționale a Sănătății Mentale, marcată pe 10 octombrie), o seară de film, o petrecere, un picnic, un atelier de realizat pancarte și o cină comunitară. La dezbatere vor participa invitați dintre persoane cu suferințe mentale, reprezentanți ai mediului politic, reprezentanți ai societății civile care activează în domeniul sănătății mentale, psihologi și psihiatri. Festivalul se va încheia cu o manifestație publică, în data de 12 octombrie.

Programul complet și mai multe informații despre Mad Pride România puteți găsi accesând pagina oficială de facebook. Detalii sau întrebări puteți adresa la una dintre adresele de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., respectiv Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 1778 ori Ultima modificare Vineri, 11 Octombrie 2019 00:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.