Un raport al Institutului Naţional de Statistică dezvăluie că o parte semnificativă a românilor se află în incapacitatea de a accesa servicii medicale, ceea ce ne transformă într-o ţară de bolnavi cronici.
Jumătate de milion de români au renunţat să mai apeleze la medic în 2018, pentru că nu-şi mai permit acest lucru, arată un raport al Institutului Naţional de Statistică. „Această situaţie nu a survenit pentru prima dată anul trecut, decenii de acces limitat la îngrijire medicală de calitate ducând în prezent la o situaţie generală de sănătate care este deficitară: un locuitor al României din cinci are o problemă cronică de sănătate sau o invaliditate”, subliniază experţii "Monitorului Social".
Datele arată că 296.000 de locuitori ai României aflaţi în incapacitatea de a accesa servicii medicale ca urmare a lipsei de resurse financiare locuiesc în mediul rural, în timp ce 262.000 sunt din mediul urban. Potrivit aceluiaşi raport, 19,5 la sută din populaţia aflată în ţară suferă din cauza unei afecţiuni cronice sau a unei invalidităţi. Atunci când procentul este defalcat pe categorii de vârstă, datele arată că 2,4 la sută dintre aceştia sunt adulţi tineri sau foarte tineri (16-49 ani), 5,5 la sută au vârste curprinse între 50 şi 64 de ani, iar 11,6 la sută au vârste de peste 65 ani.