Noi medicamente inovative pentru bolnavii cronici

Noi medicamente inovative pentru bolnavii cronici
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ministerul Sănătăţii (MS) anunţă că au fost introduse noi medicamente inovative pe lista celor compensate şi gratuite pentru pacienţii cu afecţiuni cronice, în urma unei hotărâri adoptate de Guvern. Astfel, lista s-a îmbogăţit cu 17 molecule noi, din care zece vizează tratamentul unor afecţiuni rare, şase sunt pentru boli oncologice şi oncohematologice, iar unul pentru infecţia HIV/SIDA.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MS, Guvernul a aprobat luni Hotărârea prin care modifică şi completează HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Pe lista medicamentelor de care beneficiază asiguraţii incluşi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc se adaugă 17 molecule noi, care vizează în principal afecţiuni din cadrul programelor naţionale de sănătate. Dintre cele 17 molecule noi, zece medicamente (DCI) asigură tratamentul unor afecţiuni rare, precum colagenozele majore, hemofilia şi talasemia, amiotrofia spinală musculară, boala Fabry, boala Castelman. Aceste afecţiuni nu au alternativă terapeutică; şase medicamente (DCI) sunt destinate bolilor oncologice şi oncohematologice, iar un medicament (DCI) asigură tratarea persoanelor cu infecţie HIV/SIDA şi tratamentul postexpunere.

Conform MS, anul acesta au mai fost introduse două molecule noi pe lista medicamentelor compensate şi gratuite pentru care au fost încheiate contracte cost-volum şi care sunt utilizează în tratarea unor boli grave: neoplasmul tiroidian medular agresiv şi simptomatic şi scleroza multiplă. Anul trecut au fost introduse în lista de medicamente compensate şi gratuite 37 de molecule noi care asigură tratamente inovative destinate mai multor arii terapeutice, precum: afecţiuni oncologice, boli cardiovasculare, HIV/SIDA, diabet, scleroză multiplă, atrofie musculară spinală, boala Gaucher etc.

Citit 1765 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Octombrie 2019 16:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.