Supraveghere pentru angajaţii expuşi agenţilor cancerigeni

Supraveghere pentru angajaţii expuşi agenţilor cancerigeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, o propunere legislativă care prevede că lucrătorii expuşi agenţilor cancerigeni sau mutageni, precum şi la pulberi minerale pneumoconiogene vor beneficia de supravegherea stării de sănătate şi după încetarea acestei activităţi profesionale. Camera Deputaţilor este for decizional.

"În cursul activităţii profesionale, lucrătorii pot fi expuşi anumitor riscuri ale căror repercusiuni asupra sănătăţii pot să apară la mulţi ani după încetarea expunerii". Pentru a beneficia de un diagnostic precoce şi de o abordare terapeutică care să asigure un pronostic favorabil, starea de sănătate a acestor lucrători va trebui verificată periodic şi după încetarea expunerii sau a activităţii profesionale. Prin lucrător expus se înţelege orice persoană care dovedeşte expunerea profesională la agenţi cancerigeni sau mutageni şi la pulberi minerale pneumoconiogene prin documente oficiale stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii", prevede textul adoptat.

Supravegherea medicală post-expunere profesională se va realiza prin cabinetele de medicina muncii şi prin secţiile/compartimentele de medicina muncii din structura spitalelor publice, care preiau de la structurile de medicina muncii care au avut în supraveghere astfel de lucrători dosarele celor care şi-au încetat activitatea. Preluarea dosarelor se face în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

Citit 1530 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Octombrie 2019 16:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.