Plante care îţi vin în ajutor dacă ai bilă leneşă

Plante care îţi vin în ajutor dacă ai bilă leneşă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În ultimii ani, dischinezia sau disfuncţia biliară, cunoscută în popor şi sub numele generic de "bilă leneşă", a început să afecteze din ce în ce mai multe persoane. Acest lucru se întâmplă, spun medicii, pentru că avem un ritm de viaţă sedentar, iar alimentaţia noastră este departe de a fi una sănătoasă.

Iată ce se întâmplă de fapt în organismul nostru şi de ce bila devine leneşă! Din cauza faptului că efortul necesar este prea mare, bila se blochează, nu se mai elimină, iar digestia se desfăşoară greoi. În plus, grăsimile care, în lipsa bilei, nu sunt bine digerate, suferă în intestin un proces de fermentaţie, cu eliberare de gaze şi cu spasm intestinal, de aici şi senzaţia de balonare şi de durere pe care o simt persoanele cu bila leneşa, după o masă cu multe calorii.

Ce alimentaţie trebuie urmată

Cei care au o bilă leneşă ar trebui să aibă o dietă specială care să nu includă alimente care solicită prea mult fierea. Sunt recomandate supele de legume, carnea de curcan (preparată la abur sau fiartă ori făcută pe grătar), peştele, brânza de vaci nu foarte grasă, laptele degresat şi multe fructe şi legume. Mai puteţi mânca şi pâine prăjită, însă nu în cantităţi mari.

Eliminaţi din alimentaţie mezelurile, prăjelile, grăsimile şi tot ce conţine carne tocată. Cei care au bilă leneşa au senzaţii de greaţă şi un gust amar, dar acuză şi dureri în zona dreaptă, sub coaste.

Păpadia şi rostopasca, prietenele bilei leneşe

Puteţi apela cu încredere la plante pentru a vă simţi mai bine. De exemplu, rostopasca poate calma durerea provocată de bila leneşă. În această situaţie, este ideală infuzia preparată din trei grame de frunze uscate la o cană cu apă. Se bea în decursul unei zile.

Şi cicoarea vine în ajutorul celor care au această afecţiune. Această plantă poate fi folosită sub formă de salată preparată din frunze tinere sau ca infuzie. Infuzia se prepară astfel: 15 grame de frunze uscate la un litru de apă. Se beau două căni pe zi.

Şi păpădia este de ajutor. Trebuie să faci o infuzie din două linguriţe de plantă la o cană de apă. Se beau cel puţin două căni pe zi.

Citit 1308 ori Ultima modificare Duminică, 20 Octombrie 2019 16:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.