Criza REZIDENȚIATULUI a fost rezolvată în Parlament. Când se va desfăşura concursul

Criza REZIDENȚIATULUI a fost rezolvată în Parlament. Când se va desfăşura concursul
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cu 225 de voturi "pentru", deputaţii au adoptat în unanimitate proiectul de lege care deblochează criza rezidenţiatului. Astfel, concursul va avea loc pe 8 decembrie, iar numărul de locuri disponibile a crescut faţă de cifrele anunţate anterior de Ministerul Sănătăţii.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, iar votul a avut loc marţi, 29 octombrie. Deputaţii au decis că examenul de rezidenţiat din acest an se va desfăşura fără a mai fi necesară semnătura ministrului Educaţiei. Legea urmează să fie trimisă către Administraţia Prezidenţială, pentru a putea fi promulgată.

În aceeaşi şedinţă, deputaţii au adoptat şi un amendament faţă de forma adoptată în Senat a proiectului de lege. Astfel, în forma sa finală, proiectul prevede că cifra de şcolarizare pentru rezidenţiatul din acest an se aprobă de Guvern şi trebuie să fie cel puţin egală cu numărul de absolvenţi ai facultăţilor de Medicină şi Farmacie.

Actul normativ iniţiat de un grup de parlamentari de la PSD, UDMR şi PNL şi amendat de Senat prevede că, "prin derogare, concursul naţional pentru admiterea în Rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii pentru anul 2019 şi se poate desfăşura la nivelul centrelor universitare pe baza acordului dintre Ministerul Sănătăţii şi instituţiile de învăţământ superior publice acreditate care au facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie", scrie Agerpres.

Concurs amânat în lipsa unui ministru al Educaţiei

În această toamnă, examenul de rezindenţiat ar fi trebuit să aibă loc pe 17 noiembrie. Deoarece, în absenţa unui ministru al Educaţiei, nu a avut cine să semneze ordinul privind modul de organizare a concursului, Ministrul Sănătăţii a anunţat că examenul este amânat până pe 8 decembrie.

De amânarea rezidenţiatului sunt afectaţi şi câteva sute de absolvenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi. La fel ca în anii trecuţi, concursul se va desfăşura în şase centre universitare - Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, după aceeaşi metodologie, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de patru ore.

Citit 1191 ori Ultima modificare Joi, 31 Octombrie 2019 01:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.