Cancerul pulmonar ucide mai repede în România
Foto: 123rf.com

Cancerul pulmonar ucide mai repede în România
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

O analiză comparativă realizată de Economist Intelligence Unit (EIU) în 11 ţări europene arată că ţara noastră înregistrează cea mai scăzută rată de supravieţuire la cinci ani, de doar zece la sută, în ceea ce priveşte cancerul pulmonar. Comparativ, în Austria, proporţia este de 19,7 la sută, scrie adevarul.ro.

În România, anual, sunt diagnosticate peste 11.000 de noi cazuri de cancer pulmonar. Acest tip de afecţiune oncologică se situează în România pe primul loc atât în ceea ce priveşte numărul de cazuri diagnosticate, cât şi ca număr de decese înregistrate la bărbaţi, şi este a treia cauză de mortalitate prin cancer la femei, după cancerul de sân şi cel colorectal.

Fumatul este principalul factor de risc în apariţia cancerului pulmonar, 80 la sută dintre cazuri fiind cauzate de acest obicei. Europa are cea mai mare prevalenţă a fumatului de tutun în rândul adulţilor şi unele dintre cele mai mari prevalenţe ale consumului de tutun de către adolescenţi. Costul "epidemiei de tutun", cum a numit-o Organizaţia Mondială a Sănătăţii, este imens: 363 de miliarde de euro, în 2012, echivalentul a 3,4 la sută din PIB-ul Uniunii Europene. Cel mai mare cost direct atribuit fumatului este cancerul pulmonar.

Citit 1148 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Noiembrie 2019 01:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.