Criză de vaccin antigripal în judeţul Galaţi

Criză de vaccin antigripal în judeţul Galaţi
Multe cereri, puţine doze
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Până acum, Ministerul Sănătăţii a trimis în judeţul Galaţi în jur de 18.500 de doze de vaccin antigripal


Gălăţenii care vor să se imunizeze împotriva gripei nu găsesc vaccinul nici în farmacii şi nici la medicul de familie. Dozele trimise de Ministerul Sănătăţii au fost deja epuizate, iar farmaciile nu au de unde să mai cumpere produsul. Autorităţile atenţionează că în acest an ne-am putea confrunta cu o pandemie de gripă.

Numărul mare de decese pe care gripa le-a cauzat în judeţul Galaţi, în sezonul rece precedent, dar şi atenţionările cu privire la o posibilă pandemie provocată de această boală, în lunile următoare, i-au determinat pe mulţi gălăţeni să încerce să se imunizeze împotriva bolii. În vreme ce unele persoane au găsit vaccinul gratuit la medicul de familie, altele l-au cumpărat din farmacii. Chiar şi aşa, cererea s-a dovedit a fi peste numărul disponibil de doze.

Până în prezent, Ministerul Sănătăţii a trimis către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi două tranşe de vaccin antigripal. Dozele au ajuns la cabinetele medicale de familie, unde a avut loc şi imunizarea pacienţilor din grupele la risc. "Prima tranşă a numărat 1.680 de doze, repartizate în spitale şi în unităţile medico-sociale pentru imunizarea cadrelor medicale. Cea de-a doua tranşă, de 16.840 de doze, a fost distribuită către medicii de familie. Pe parcursul lunii noiembrie, urmează să mai primim alte două tranşe de vaccin, ajungând astfel la un total de 50.000 de doze", a declarat, pentru "Viaţa liberă", dr. Liliana Moise, directorul executiv al DSP Galaţi.

Imunizarea poate avea loc şi în noiembrie

În ciuda lipsei vaccinului antigripal, medicii de familie îi sfătuiesc pe gălăţeni să nu intre în panică. "Am primit o primă tranşă, pe care am epuizat-o. Lumea nu are însă motive să se panicheze, deoarece vor urma alte două tranşe de vaccin, iar imunizarea poate avea loc, fără probleme, şi în luna noiembrie. De regulă, din a doua şi a treia tranşă rămânem mereu cu vaccinuri neutilizate", a explicat dr. Daniela Ungurianu, preşedintele filialei gălăţene a Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Miercuri, în momentul scrierii acestui articol, raportările făcute la Ministerul Sănătăţii arătau că în farmaciile din judeţul Galaţi mai exista un stoc de 270 de doze de vaccin antigripal. "Având în vedere populaţia judeţului şi cererea de vaccin antigripal, putem spune că, practic, nici nu se mai găseşte. Farmaciile nu mai găsesc vaccinurile la cei care le importă şi le distribuie. Sunt însă semnale că produsul va deveni disponibil în luna noiembrie", a precizat farm. Florina Bonifate, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Galaţi.

Imunizare nedureroasă pentru copii

Atunci când linia de aprovizionare nu este întreruptă, aşa cum s-a întâmplat în prezent, în farmacii se găsesc două variante de vaccin antigripal: Vaxigrip Tetra şi Influvac Tetra. Preţul primului produs este de 58,69 de lei, iar cel de-al doilea costă 54,41 de lei.

"Ca noutate, începând din acest an, în farmaciile din România se găseşte şi un vaccin viu atenuat special, conceput pentru copiii sub nouă ani. Produsul se numeşte Fluenz Tetra, iar modul de administrare este sub forma unei pulverizări nazale. Acest lucru înseamnă că nu este deloc invaziv. Spre deosebire de celelalte variante, acest vaccin se găseşte în farmacii, iar pentru imunizarea unui copil este nevoie de două doze. Preţul fiecărei doze este de 105,98 de lei", a explicat, pentru "Viaţa liberă", farmacista Florina Bonifate.

Răceală vs. gripă. Diferențe

Răceala şi gripa au, la prima vedere, manifestări comune, dar fiecare are particularităţi care le diferenţiază una de cealaltă. Organismul oferă semnale distincte ce ajută la deosebirea acestor două tipuri de viroze respiratorii.

Principalul mod de diferenţiere a răcelii şi gripei constă în faptul că cea dintâi afectează pe o durată mai scurtă şi într-un mod mai puţin agresiv organismul decât gripa, care are o durată de manifestare lungă şi poate prezenta episoade severe de afectare a organismului. Astfel, răceala debutează cu stări de oboseală, strănut, dureri de cap şi de gât, urmate de creşterea consistentei mucozităţilor nazale şi modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid.

În cazul gripei, debutul este brusc şi violent. Febra, de 39-40 de grade, este deseori însoţită de stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gât. Febra poate dura de la 3 până la 5 zile. Durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii, iar frisoanele sunt însoţite de dureri abdominale şi ale oaselor, precum şi senzaţie de usturime a ochilor. Stările de greaţă şi vomă sunt, de asemenea, asociate gripei, iar în cazuri grave acestea pot evolua şi în alte probleme gastro-intestinale. (Teodora Miron)

Citit 2799 ori Ultima modificare Joi, 31 Octombrie 2019 19:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.