Aparate medicale pentru tratamentul cancerului la copii

Aparate medicale pentru tratamentul cancerului la copii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Patru spitale oncologice din România, aflate la Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, primesc aparate medicale de 3,7 milioane de euro. Proiectul pentru tratamentul cancerelor la copii este finanţat din fonduri norvegiene.

Coordonatorul proiectului, Vlad Schiţcu, a declarat, joi, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că urmează să fie elaborat şi un ghid pentru diagnosticul şi tratamentul tumorilor pediatrice.

„Am lansat un proiect privind creşterea performanţei în diagnosticul şi tratamentul cancerelor la copii finanţat din fonduri norvegiene de 3,7 milioane de euro şi care se va derula pe o perioadă de 24 de luni. În proiect s-a realizat un parteneriat între patru instituţii medicale din România – Institutul Oncologic <Ion Chiricuţă> Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Urgenţă <Louis Țurcanu> Timişoara, Institutul Regional de Oncologie Iaşi şi Institutul Oncologic <Al. Trestioreanu> Bucureşti, la care se adaugă partenerul de stat donator - Directoratul Norvegian de Sănătate.

Proiectul prevede achiziţia de aparatură medicală modernă, printre care şi unele în premieră pe plan naţional, şi anume doi roboţi de diluţie automată pentru prepararea substanţelor utilizate în chimioterapie. De asemenea, se va elabora un ghid pentru diagnosticul şi tratamentul tumorilor pediatrice, iar 84 de medici oncologi vor participa la cursuri de specializare în domeniul oncologiei pediatrice”, a spus Schiţcu.

Acesta consideră că implementarea proiectului va influenţa pozitiv ratele de supravieţuire a copiilor bolnavi de cancer din România, iar achiziţia de echipamente va determina o creştere a capacităţii de diagnostic şi terapie.

Potrivit datelor statistice, un mare număr de copii suferă de diferite tipuri de cancer în România comparativ cu alte ţări europene astfel încât, anual, se înregistrează aproximativ 400-500 de cazuri noi la nivel naţional şi aproximativ 5.000 de copii şi adolescenţi sunt sub tratament pentru cancer în diferite stadii de evoluţie a bolii.

„Diagnosticul tardiv în stadii avansate duce la 50 la sută şanse de supravieţuire în România. Diagnosticul tardiv este direct corelat cu absenţa facilităţilor adecvate în centrele de oncologie pediatrică şi de lipsa personalului specializat în tehnici moderne de diagnostic şi tratament”, au susţinut medicii oncologi clujeni.

În cadrul proiectului, Institutului Oncologic „Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca va cumpăra, printre altele, un computer tomograf având capacitate de simulare a tratamentelor de radioterapie, doi roboţi de diluţie automată pentru prepararea substanţelor utilizate în chimioterapie, două aparate de anestezie utilizate în explorarea computerului tomograf şi pe parcursul şedinţelor de radioterapie la copii, patru ecografe portabile pentru proceduri de diagnostic şi monitorizare legate în special de cancerele tiroidiene şi de părţi moi, două ecografe Eco Doppler pentru proceduri de diagnostic şi monitorizare a diferitelor tipuri de cancere.

Citit 1795 ori Ultima modificare Joi, 31 Octombrie 2019 17:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.