Pacienţii cu afecţiuni cronice, lăsaţi fără tratament

Pacienţii cu afecţiuni cronice, lăsaţi fără tratament
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Birocraţia excesivă şi lipsa de implicare a autorităţilor au adus România într-o criză a medicamentelor destinate bolnavilor cronici. Asociaţiile de pacienţi atrag atenţia că situaţia este una foarte gravă, deoarece mulţi pacienţi sunt puşi în situaţia de a nu mai găsi în farmacii medicamentele necesare pentru a-şi ţine bolile sub control.

71 de medicamente, dintre care în jur de 20 fără alternativă terapeutică în farmaciile din România, au dispărut de pe piaţă începând de vineri, 1 noiembrie. Bolnavii care au nevoie de aceste tratamente sunt nevoite acum să meargă din nou la medic pentru schimbarea schemelor de tratament. În cazul celor aproximativ 20 de molecule fără substitut pe piaţa din România, pacienţii vor putea doar să le procure din străinătate, uneori la preţuri foarte mari. Medicamentele aflate în această situaţie sunt destinate tratamentului bolilor cardiovasculare, oncologice, al diabetului, al reumatismului sau al astmului.

Medicamentele blocate acum de lipsa preţului fac parte dintre cele 128 de produse farmaceutice pentru care Ministerul Sănătăţii trebuia să negocieze un preţ cu companiile producătoare până cel târziu la 31 octombrie a.c. Doar pentru 57 dintre acestea s-a ajuns la un acord. Pentru restul medicamentelor, soluţia pentru a nu dispărea din farmacii ar fi constat într-o prorogare (amânare) a termenului de expirare a preţurilor, măsură care ar fi trebuit luată de Ministerul Sănătăţii.

„Începând cu 2 şi apoi 6 noiembrie, practic, aceste medicamente nu mai pot fi comercializate. 21 nu au niciun fel de alternativă, ceea ce este deosebit de grav, iar 50 au alternativă, dar nu una pentru care medicii să-şi asume răspunderea. Mai exact, unele medicamente alternative au efecte adverse, unele nu pot fi administrate în combinaţie cu altele şi medicul nu ştie cum să construiască o schemă terapeutică”, a declarat şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

"Medicamentele sunt blocate"

În lupta dintre producătorii de medicamente şi autorităţi, pacienţii cronici sunt cei care au căzut fără voia lor la mijloc. „Este o situaţie cât se poate de gravă. Fără preţ, farmaciile nu pot comercializa medicamentele respective. A venit astăzi (vineri, 1 noiembrie – n.r.) un pacient cu diabet cu o reţetă prescrisă offline de medicul de familie, deoarece sistemul electronic nu a funcţionat. Aveam medicamentul respectiv în farmacie, dar nu i l-am putut da persoanei respective, deoarece nu îmi apărea în sistem. Toate aceste medicamente, multe dintre ele scumpe, trebuie ţinute acum de farmacii în carantină. Sunt blocate, cu alte cuvinte. Ce le rămâne de făcut bolnavilor? Să meargă din nou şi să se programeze la medicul specialist pentru a le fi schimbat tratamentul”, a explicat farm. Florina Bonifate, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Galaţi.

Reacţie din partea producătorilor de medicamente

La rândul lor, reprezentanţii producătorilor internaţionali de medicamente spun că aşteaptă ca ministerul să găsească o soluţie. „În dezbaterea publică care s-a organizat pe tema preţurilor la minister, a rămas ca doamna ministru se mai gândeşte. Ar fi trebuit să pună un ordin pe site-ul ministerului, prin care să prelungească termenul şi pentru cele 71 de medicamente. Ministerul spune că poate să aducă aceste medicamente prin Unifarm, dar problema este că Unifarm le cumpără din alte ţări la preţul liber, adică un preţ mult mai mare decât cel impus în România”, a spus Dan Zaharescu, reprezentantul Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), potrivit adevarul.ro.

România este cap de afiş în Europa în ceea ce priveşte multe afecţiuni cronice. Doar în judeţul Galaţi, în evidenţele medicilor se află peste 15.000 de bolnavi de diabet, aproape 18.000 de pacienţi oncologici şi zeci de mii de persoane cu boli cronice cardiovasculare, respiratorii, gastrointestinale şi reumatologice.

Citit 2256 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Noiembrie 2019 12:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.