Presiunea atmosferică şi durerile de cap
Foto: Internet

Presiunea atmosferică şi durerile de cap
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Diferenţele de presiune atmosferică provocate de vreme sau de schimbarea altitudinii influenţează organismul uman, iar unele persoane sunt mai sensibile decât altele.

„Presiunea atmosferică scăzută poate cauza dureri de cap prin faptul că se creează o diferenţă de presiune între atmosfera înconjurătoare şi sinusuri, care sunt umplute cu aer”, declară medicul neurolog Matthew Fink, pentru The New York Times. Acest lucru duce la dilatarea sinusurilor, în special dacă este asociată cu o congestie sau un blocaj, precum sinuzita.

„Acelaşi lucru se poate întâmpla cu articulaţiile persoanelor care suferă de artrită”, spune medicul. Din această cauză, scăderea presiunii atmosferice care se manifestă înaintea unei furtuni poate să accentueze durerile de articulaţii.

„Presiunea atmosferică ridicată nu cauzează de obicei probleme, cu excepţia valorilor extreme”, adaugă specialistul. De exemplu, presiunea apei poate să provoace probleme grave pentru cei care fac scufundări la adâncimi mari, din cauza faptului că azotul se dizolvă în sânge când se află sub presiune pentru o anumită perioadă de timp. Presiunea este eliminată când scufundătorul se ridică prea repede la suprafaţă, iar gazul se expandează şi formează bule, ceea ce poate fi fatal.

Citit 2943 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Noiembrie 2019 16:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.