Semnale de alarmă. Cum recunoşti gripa la copii şi la adulţi

Semnale de alarmă. Cum recunoşti gripa la copii şi la adulţi

Majoritatea persoanelor care contractează gripă se însănătoşesc în circa două săptămâni
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Gripa este o infecţie respiratorie foarte contagioasă cauzată de virusuri gripale. Simptomele variază de la uşoare şi până la severe şi, uneori, complicaţiile date de gripă pot duce la deces. Iată care sunt semnalele de alarmă la copii şi la adulţi care trebuie să ne trimită de urgenţă la medic.

Chiar dacă cel mai bun moment de a te vaccina împotriva gripei este intervalulul de timp octombrie - noiembrie, înainte de începerea sezonului gripal, medicii epidemiologi susţin că nu este târziu niciodată să faci acest lucru. Vaccinul protejează în faţa virusurilor gripale în circa două săptămâni după inoculare. Gripa este diferită de răceală. Astfel, gripa se instalează brusc, iar persoanele infectate au temperatură mare, tuse, dureri de gât, nas înfundat, dureri musculare şi osoase, dureri de cap, oboseală, stare de vomă, diaree. Semnele sunt identice atât la copii, cât şi la adulţi.

Vestea bună este că majoritatea persoanelor care contractează gripă se însănătoşesc în circa două săptămâni, însă unele pot ajunge la complicaţii precum pneumonia - complicaţie care poate deveni ameninţătoare de viaţă. Infecţiile sinusurilor şi ale urechii sunt exemple de complicaţii moderate pe care le poate avea gripa, în timp ce penumonia este o complicaţie serioasă care poate asocia virusul gripal cu o bacterie. Alte complicaţii posibile determinate de gripă pot include inflamaţia muşchiului inimii - miocardita, a creierului - encefalita, a ţesutului muscular, a rinichilor sau a ţesuturilor aparatului respirator.

Infecţia cu virusul gripal a tractului respirator poate determina un răspuns inflamator al întregului organism, crescând riscul de septicemie. Oricine poate contracta gripă, dar unele grupe de vârstă sunt mai expuse îmbolnăvirilor decât altele. Astfel, copiii sub cinci ani - dar în special cei sub doi ani - şi vârstnicii peste 65 de ani, cei cu boli cronice - astm, diabet, afecţiuni ale inimii - şi femeile însărcinate sunt mai sensibili în faţa bolii.

Care sunt semnalele de alarmă la copii

Respiraţia sacadată sau dificultăţile în respiraţie, coloraţia în albastru a extremităţilor sunt toate semnele de alarmă care anunţă infecţia cu virus gripal. La acestea se adaugă deshidratarea, oboseala şi refuzul interacţiunii, iritabilitatea, tusea, febra mare, roşeaţa apărută pe piele. În cazul adulţilor şi aceştia experimentează dificultăţile în respiraţie, durerea şi presiunea abdominală, ameţeala bruscă, confuzia, starea de vomă persistentă, febra înaltă. Simptome adiţionale care trebuie să ne trimită imediat la medic cu copilul sunt refuzul de a mânca, neputinţa de a respira, plâns fără lacrimi, febră semnificativă care udă scutecul.

Citit 1157 ori Ultima modificare Joi, 14 Noiembrie 2019 00:03

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro