Interes extrem de mic al părinţilor pentru vaccinarea anti-HPV

Interes extrem de mic al părinţilor pentru vaccinarea anti-HPV
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mai puţin de 100 de fete din judeţul Galaţi vor fi imunizate cu vaccinul anti-HPV prin campania pe care Ministerul Sănătăţii o va demara de anul viitor. Interesul părinţilor pentru acest vaccin este unul minim în judeţul nostru, deşi imunizarea prin vaccinare în faţa virusului HPV reduce aproape în totalitate riscul de a dezvolta cancer de col uterin. În lipsa oricărei forme de comunicare din partea autorităţilor române, mulţi părinţi nu ştiu ce trebuie să facă pentru a cere acest produs farmaceutic.

Ministerul Sănătăţii (MS) a finalizat licitaţia pentru achiziţia unui număr iniţial de 20.000 de doze de vaccin anti-HPV, necesare campaniei gratuite de imunizare care va începe în ianuarie 2020. Autorităţile spun că dozele vor fi distribuite în ţară începând din această săptămână, către direcţiile de sănătate publică, de unde vor ajunge la medicii de familie care le-au solicitat.

MS a încheiat cu furnizorul un acord-cadru valabil pentru o perioadă de patru ani, iar numărul dozelor de vaccin anti-HPV ar putea fi suplimentat până la 2.100.000 în această perioadă, în funcţie de modul în care va decurge campania de vaccinare, anunţă autorităţile.

Galaţi: doar 70 de solicitări în doi ani

Datele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi arată un interes extrem de mic al părinţilor din judeţul Galaţi pentru vaccinarea anti-HPV a adolescentelor. „Pe parcursul anilor 2017 şi 2018, în judeţul nostru au fost primite 45 de cereri pentru imunizarea anti-HPV a fetelor cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani, şi 35 de solicitări pentru imunizarea fetelor de peste 14 ani. În total, pentru perioada amintită, am solicitat de la Ministerul Sănătăţii 195 de doze de vaccin anti-HPV”, a explicat, pentru „Viaţa liberă”, Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Ghidurile arată că pentru imunizarea fetelor din categoria de vârstă 11-14 ani sunt necesare câte două sau trei doze de vaccin anti-HPV, iar pentru vaccinarea fetelor de peste 14 ani sunt necesare câte trei doze de vaccin. În România, vaccinul anti-HPV este inclus în Programul Naţional de Vaccinare încă din 2013, astfel încât, în teorie, toate fetele cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani pot să-l primească gratuit.

Cum pot solicita părinţii vaccinarea fetelor

Pentru ca o fată să beneficieze de vaccinare gratuită anti-HPV, părinţii trebuie să facă o cerere scrisă la medicul de familie pe lista căruia fata este înscrisă. Medicul trimite apoi cererea la direcţia de sănătate publică. De aici, o dată pe trimestru, cererile pleacă spre Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Mai departe, numărul total al solicitărilor din ţară este raportat la MS, care ştie astfel câte doze să cumpere. Astfel s-a ajuns la cele 20.000 de doze cumpărate în prezent de MS, dintre care mai puţin de unu la sută va ajunge şi la Galaţi.

Campania de vaccinare programată să înceapă din ianuarie 2020 va fi precedată şi de o campanie de informare a publicului în ceea ce priveşte pericolul reprezentat de HPV şi protecţia oferită de vaccin. O campanie de vaccinare similară, desfăşurată acum zece ani, s-a încheiat lamentabil, după ce părinţii au refuzat în număr mare imunizarea fetelor, pe motiv că acestea ar ajunge astfel cobaii companiilor farmaceutice.

Cancerul de col uterin ucide mai mult în România

În timp ce dezbaterile pe tema vaccinului continuă, cifrele arată că România se confruntă cu o situaţie gravă. Ţara noastră este pe primul loc în Europa atât în privinţa cazurilor nou diagnosticate de cancer de col uterin, cât şi la numărul femeilor ucise de această boală. Problema este că cele mai multe cazuri de îmbolnăvire şi de mortalitate ar putea fi evitate prin respectarea a două măsuri aparent la îndemâna oricui: prin vaccinarea anti-HPV, pe de o parte, şi prin controale periodice care să depisteze cancerul de col încă din stadiu incipient, atunci când cel mai adesea este tratabil.

În jur de 80 la sută din populaţie ajunge să fie infectată sau reinfectată, la un moment dat în viaţă, cu una dintre tulpinile de virus papiloma uman (HPV). Cel mai adesea, virusul se transmite pe cale sexuală, însă sunt şi alte modalităţi de a te infecta.

Două tulpini ale acestui virus sunt considerate răspunzătoare pentru 99 la sută din totalitatea cazurilor de col uterin şi pentru multe cazuri de cancere bucale sau de gât. Deşi nu avem încă un tratament pentru aceste infecţii, putem opri virusul să pătrundă în corp şi să ne infecteze, prin vaccinare. De aceea este imunizarea anti-HPV atât de importantă.

Citit 2281 ori Ultima modificare Luni, 18 Noiembrie 2019 17:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.