Efectele pozitive ale cafelei

Efectele pozitive ale cafelei
De la viciu, la beneficiu
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cafeaua, care face parte din  rutina de zi cu zi a multor oameni, a fost intens studiată la nivel internaţional şi, în urma acestor vaste cercetări, experţii au agreat că un consum moderat prezintă beneficii asupra sănătăţii şi stării de bine, în general. Iată care sunt acestea:

Poate scădea drastic riscul diabetului de tip II

Diabetul zaharat de tip II este o boală legată de modul de viaţă, care a atins proporţii epidemice şi a crescut de zece ori în câteva zeci de ani, iar acum afectează aproximativ 300 de milioane de oameni. Această boală este caracterizată de un nivel înalt de glucoză în sânge,  ca un rezultat al rezistenţei la insulină sau a incapacităţii de a produce insulină. În studiile observaţionale, cafeaua a fost în mod repetat asociată cu un risc mai mic de diabet zaharat. Reducerea riscului variind de la 23 la sută până la 67 la sută.

Protejează de boala Parkinson, cancer la colon, pietre la rinichi şi ciroza hepatica

Se pare că graţie pasiunii noastre pentru cafea, suntem protejaţi de Parkinson în proporţie de 80 la sută, de ciroza hepatică, 80 la sută, de pietrele la rinichi 50 la sută şi de cancerul de colon în proporţie de 25 la sută.

Calmează durerile de cap

Există dovezi că o doză moderată de cafea poate scoate un pacient dintr-o criză acută de astm, atunci când nu are medicaţia la îndemână, calmează durerile de cap mai eficient decât pilulele obişnuite, îmbunătăşeste performanţele atletice, ajută la menţinerea greutăţii şi previne apariţia cariilor dentare.

Antioxidanţii din cafea fac minuni

Există studii care leagă anumite beneficii de conţinutul ridicat de cofeină, dar altele se datorează antioxidanţilor din compoziţie, care protejează celulele şi au un efect antiinflamator puternic. De asemenea, cafeaua conţine substanţe ce reduc concentraţia de glucoză din sânge, protejează celulele şi au efect antiinflamator si antireumatic.

Cercetătorii încurajează consumatorii de cafea să nu se simtă vinovaţi pentru mica lor plăcere, dar nici să nu exagereze.

Citit 3561 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Decembrie 2019 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.