Alimente de care bolnavii de Alzheimer trebuie să se ferească

Alimente de care bolnavii de Alzheimer trebuie să se ferească
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Maladia Alzheimer este cea mai cunoscută formă de demenţă în cazul persoanelor vârstnice. Boala este una neurodegenerativă, determinând probleme progresive de memorie, de gândire şi de comportament.

Cauzele pentru care apare această afecţiune neurodegenerativă (celulele nervoase din creier sunt distruse în mod progresiv - n.r.) nu sunt cunoscute încă. Există însă numeroşi factori care cresc riscul apariţiei bolii, printre care se numără vârsta înaintată, istoricul familial, leziunile cerebrale severe existente anterior şi afecţiunile asociate cu bolile cardiovasculare.

Specialiştii au întocmit o listă cu alimentele care ar trebui evitate de persoanele diagnosticate cu boala Alzheimer. Zahărul se numără printre acestea. Utilizarea zahărului rafinat a fost asociată cu apariţia obezităţii şi a diabetului, boli cronice considerate cauze ale demenţei. Băuturile dulci, chiar dacă sunt îndulcite cu fructoză, sunt asociate cu declinul cognitiv, prin urmare ar trebui şi ele ocolite.

Fără produse de panificaţie în exces

Ceapa şi usturoiul, atunci când sunt mâncate în mod frecvent, sunt asociate cu scăderea plasticităţii cognitive şi cu cea a vitezei de procesare a informaţiei, în timp ce alimentele de panificaţie - biscuiţii, gogoşile, prăjiturile, plăcintele şi produsele de patiserie - sunt produse cu uleiuri vegetale hidrogenate care conţin acizi graşi trans. Aceşti acizi scad performanţa cognitivă. Pacienţii diagnosticaţi cu Alzheimer au interzis şi la unt şi îngheţată. Totuşi, în cantități mici, untul este benefic pentru persoanele trecute de 50 de ani, deoarece se crede că micşorează riscul de apariție a declinului cognitiv.

Cu fiecare ceaşcă de lapte integral introducem în organism șase grame de grăsimi saturate. Laptele integral este de asemenea corelat cu afectarea funcţiei cognitive.

O bucată de carne roşie de doar 28 de grame conţine 1,5 grame de grăsimi saturate şi 1,3 miligrame de zinc, substanţe asociate cu stresul oxidativ de la nivelul celulelor creierului.

Organele au, la rândul lor, un conţinut ridicat de grăsimi, calorii, fier şi zinc, mai ales ficatul şi rinichii de vită fiind de evitat. De asemenea, cârnaţii trebuie evitați, pentru că sunt bogaţi în grăsimi saturate.

Citit 2386 ori Ultima modificare Luni, 16 Decembrie 2019 00:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.