Bomboanele de Crăciun, pericole ambalate frumos

Bomboanele de Crăciun, pericole ambalate frumos
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Bomboanele de sezon, ambalate frumos, ascund nu doar spiritul sărbătorilor, ci şi un conţinut de circa 50-70 la sută zahăr şi numeroşi aditivi alimentari, arată un studiu recent desfăşurat de o asociaţie de profil din România. Specialiştii vă sfătuiesc să citiţi eticheta fiecărui produs din comerţ înainte de a-l adăuga în coşul de cumpărături.

Bomboanele pentru pomul de Crăciun, deşi festive şi delicioase, pot fi periculoase pentru sănătate, întrucât mare parte din sortimentele de pe piaţă conţin în proporţie de peste 50 la sută zahăr, dar şi aditivi alimentari (E-uri). Cel puţin, asta arată studiul realizat recent de Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor - InfoCons, care a analizat 26 de sortimente de bomboane cu ciocolată, de tip praline, produse în România, Polonia şi Ungaria şi vândute în diferite supermarketuri din ţară.

Din sortimentele analizate, jumătate ne pot îmbolnăvi din cauza ingredientelor conţinute. Preşedintele InfoCons, Sorin Mierlea, arată că este util să citim eticheta şi să alegem dulciuri care nu au zahăr ca prim ingredient pe etichetă. Studiul a analizat sortimente de bomboane pentru pomul de Crăciun comercializate de magazine şi supermarketuri şi a descoperit că jumătate dintre produse au cantităţi de zahăr variind între 47,1 şi 70,3 grame per 100 de grame.

Totodată, bomboanele au şi aditivi alimentari, fiind găsite nouă tipuri diferite de E-uri. Astfel, peste jumătate din sortimentele de bomboane de pom analizate conţin aditivul E476, care are rol de stabilizator şi emulgator şi care nu este permis în alimente destinate sugarilor şi copiilor mici; opt sortimente conţin aditivul E1103 (sucroză), iar şapte au în componenţa lor aditivul E202 (conservant), care poate provoca reacţii alergice şi nu este indicat pentru copii. Apoi, unele sortimente conţin E330 (acid citric), care provoacă reacţii adverse precum afecţiuni ale cavităţii bucale (afte), apariţia cariilor la copii şi adolescenţi, iritarea mucoaselor sistemului digestiv şi iritarea sistemului respirator, se arată în precizările InfoCons.

Detaliat, următoarele bomboane comercializate în supermarketuri au zahăr în exces şi aditivi alimentari: bomboane tiramisu cu aromă de tiramisu şi glazură de cacao (două E-uri), bomboane de Crăciun cu nucă de cocos (două E-uri), bomboane de Crăciun cu aromă de mere şi scorţişoară (trei E-uri), bomboane de Crăciun cu aromă de rom şi cacao (un E), bomboane de Crăciun -  jeleu cu aromă de ananas/ mango şi glazură de ciocolată (două E-uri), bomboane cu bucăţi de vişine confiate în ciocolată (două E-uri), Five, Golden Nut, Golden Coco, Almondo, Pistachio, Bomboane cu arahide şi alune măcinate în ciocolată (un E).

Apoi, sortimente ale producătorului CPA Fabrica de Cofetărie AVK, precum bomboane cu căpşuni, bomboane cu aromă de mentă, bomboane cu lapte conţin cantităţi mari de zahăr şi unu-doi aditivi. Şi bomboane produse de către EMIBA Kft, Gloria - Bomboane de pom cu gust de nucă de cocoş învelite în glazură de ciocolată şi Gloria - Bomboane de pom cu gust de caramel învelite în glazură de cacao conţin zahăr şi câte doi aditivi, fiecare.

În plus, produse de la Kandia Dulce, precum Laura - Bomboane cu 85 la sută interior cu arome de ciocolată, portocală, mere coapte şi glazură de cacao şi Laura - Bomboane cu 85 la sută interior cu arome de cocos, portocale şi ştrudel de mere şi glazură de cacao conţin aditivul E476.

Nu în ultimul rând, produse fabricate de Aquaris Veritas/ Choco Pack cum ar fi: bomboane de pom cu cacao, învelite în glazură de cacao, bomboane de pom -  jeleuri cu gust de lămâie, portocale şi zmeură învelite în ciocolată, bomboane de pom - praline din ciocolată şi ciocolată cu lapte umplute cu crema de vanilie şi rom - cacao, bomboane de pom cu gust de căpşuni, învelite în glazură de cacao, bomboane de pom - jeleu cu gust de lămâie, portocale şi zmeură, învelite în glazură de cacao conţin zahăr în cantităţi mari şi aditivul E476.

Citirea etichetei este sfântă

În prezent, nu se ştie dacă aditivii prezenţi în alimentele şi sucurile pe care românii le găsesc la raft depăşesc sau nu limita impusă de către Uniunea Europeană, aşadar se impune citirea cu atenţie a etichetei, arată Preşedintele InfoCons, Sorin Mierlea. "Din păcate, foarte mulţi sau toţi aditivii se regăsesc în multe dintre alimentele şi băuturile pe care le mâncăm sau bem zilnic sau foarte des. Mai ales în perioada aceasta, de sărbători, cantitatea de E-uri care ajunge în corpul nostru este de cinci-şase ori mai mare decât este indicat. Aşadar, cumulul aditivilor este unul nociv pentru sănătate, mai ales pentru organismul copiilor", arată Mierlea.

Citit 17618 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Decembrie 2019 17:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.