Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
6 comentarii

Mai multe persoane grav bolnave au primit o nouă şansă la viaţă după ce familia unui copil de doar 15 ani, aflat în moarte cerebrală, a fost de acord cu donarea organelor acestuia. Deşi îndureraţi peste limite de pierderea suferită, părinţii au dat dovadă, prin gestul lor, de o generozitate fără margini, salvând astfel cinci vieţi. Copilul era din judeţul Galaţi, însă prelevarea de organe a avut loc la Iaşi.

Copilul a ajuns, vinerea trecută, la Spitalul "Sf. Ioan" din Galaţi, în stare gravă, în urma unor complicaţii apărute pe fondul unei malformaţii a vaselor de sânge ale creierului. Medicii gălăţeni au stabilit diagnosticul pe baza investigaţiilor imagistice, după care au luat decizia de a-l transfera de urgenţă la Spitalul de Neurochirurgie "Nicolae Oblu" din Iaşi. Din păcate, copilul nu şi-a mai revenit, fiind pus diagnosticul de moarte cerebrală.
Părinţii săi au fost de acord ca organele să-i fie donate, cu excepţia corneelor, iar prelevarea a avut loc, în cursul zilei de luni, în acelaşi spital. "Ficatul va fi transplantat la Spitalul "Sf. Spiridon", cei doi rinichi la Spitalul "Parhon" (din Iaşi - n.r.), inima va ajunge la Târgu Mureş, iar plămânii la Bucureşti", a precizat, luni, dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi, potrivit ziaruldeiasi.ro.
De asemenea, prelevarea a fost posibilă şi datorită doctorului Ecaterina Olaru, medicul responsabil cu diagnosticul morţii cerebrale şi cu menţinerea donatorului în condiţii fiziologice optime.

"Drama familiei nu poate fi alinată de nimeni"

Ficatul a fost prelevat de dr. Ciprian Vasiluţă, medic chirurgie generală de la Spitalul "Sf. Spiridon" şi de dr. Mihai Zabara, medic chirurgie generală, şi va fi transplantat de echipa aceleiaşi unităţi medicale. De prelevarea rinichilor s-au ocupat dr. Daniel Andone şi dr. Radu Andriciuc, medici urologi, organele fiind transplantate la Spitalul Clinic "Dr. C.I. Parhon" Iaşi. Cordul a fost prelevat de echipa coordonată de dr. Radu Bălău, medic specialist chirurgie cardiovasculară de la Spitalul de Urgenţă Târgu Mureş, şi va fi transplantat la Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, iar echipa condusă de dr. Dragoş Chiriţă, medic chirurgie generală, a prelevat plămânii, care vor fi transplantaţi la Spitalul Clinic "Sf. Maria" din Bucureşti.
"Ne arătăm recunoştinţa şi respectul pentru echipele medicale din spitalele implicate în această luptă pentru viaţă. Mulţumim Ministerului Afacerilor Interne pentru sprijinul oferit în efectuarea în condiţii rapide şi de siguranţă a transportului echipei medicale şi a cordului de la Iaşi la Tg. Mureş. Drama prin care trece familia nu poate fi alinată de nimeni. Dar gândul că alţi cinci oameni vor trăi în urma gestului făcut nu poate fi decât înălţător. Vă mulţumim din inimă!", au precizat reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant.

Şansă pentru două paciente care depindeau de dializă

Luni seară, rinichii au fost transplantaţi la Spitalul Clinic "Dr. C.I. Parhon", primitoare fiind două femei care făceau dializă de foarte mulţi ani. Una dintre ele are 45 de ani, este din judeţul Iaşi şi urma şedinţe de dializă din anul 2003, suferind de o boală autoimună, iar cealaltă are 43 de ani, este din judeţul Vaslui şi făcea dializă din anul 2005, fiind diagnosticată direct în stadiu final.
"Este vorba despre două paciente cu o vechime foarte mare în dializă. Numărul mic de intervenţii face să existe persoane tinere care sunt dependente de şedinţele de dializă de foarte mulţi ani. Dacă această prelevare nu ar fi avut loc, şansele lor ca în viitor să primească un transplant ar fi fost mult mai mici. Mulţumim în mod deosebit familiei care a acceptat să doneze într-un moment atât de dificil", a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Citit 6286 ori Ultima modificare Joi, 16 Ianuarie 2020 12:17

6 comentarii

 • postat de Ion Sâmbătă, 18 Ianuarie 2020 06:56 109.166.129.*** Link la comentariu
  2
  1

  Cris, sunt parțial de acord cu tine. Eu personal nu mi-aș dona organele niciodată și nici nu voi accepta vreodată să primesc un organ. De ce? In mod special din motive religioase iar în al doilea rând, această practică a dus la apariția unei incredibile mafii, mafia organelor. In presă ai auzit poate noțiunea de "traficat pentru organe". Este complet demonic să-i furi cuiva părțile anatomice. E îngrozitor! Dacă această ramură medicală nu ar fi existat unii oameni care au fost uciși pentru organe ar fi trăit. Se crede că se salvează vieți. Cu ce preț? Eu nu as putea trăi cu gândul că în mine bate o inimă care nu este a mea. Mai bine mort.

  Raportează
 • postat de WTF Miercuri, 15 Ianuarie 2020 16:40 89.136.4.*** Link la comentariu
  4
  1

  Cris, referitor la creier tu poti sta linistita. Esti in siguranta!

  Raportează
 • postat de ELLA Miercuri, 15 Ianuarie 2020 16:36 89.137.227.*** Link la comentariu
  0
  5

  Un deosebit respect pentru parintii greu incercati de aceasta mare durere care au inteles totusi sa fie de acord cu transplantul de organe.Si un deosebit respect pentru medicii acestia fenomenali care au reusit sa salveze alte 5 vieti cu organele donate.

  Raportează
 • postat de Pedro Miercuri, 15 Ianuarie 2020 13:15 92.114.82.*** Link la comentariu
  0
  9

  Fiecare e raspunzator de propria sanatate pe tot parcursul vietii . Sunt de a cord cu donarea , dar doar daca se face pentru cei care sunt in stare critica la oricare spital si care chiar nu pot trai fara inlocuire . Daca nu ai trait cum trebuie si ți-ai trait viata asa cum ai vrut si ți-ai batut joc de propriul trup , mai degraba as lua asta ca si criteriu de eligibiliate daca as fi doctor decat sa prelungesc viata unui om care ar continua sa traiasca la fel .

  Raportează
 • postat de studenta Miercuri, 15 Ianuarie 2020 12:17 5.13.228.*** Link la comentariu
  4
  13

  Cris, sper sa nu ai vreodata nevoie de "piese de schimb", si daca totusi ai avea, sa ai parte de ele in loc sa fie ingropate impreuna cu "ambalajul".

  Cat despre subiect, inaltator. Parintii nu vor mai fi niciodata la fel, si-au pierdut copilul. In schimb, sper din suflet ca vor fi alinati de gandul ca flacara copilului lor va lumina 5 alte vieti.

  Nu este infricosator cum drama absoluta a unei familii reprezinta bucuria nesperata a altora? O moarte....5 sanse la viata. Asta e umanitatea.

  Raportează
 • postat de Cris Miercuri, 15 Ianuarie 2020 00:25 86.25.32.*** Link la comentariu
  21
  8

  Deci , practic , noi nu suntem decat niste piese de schimb ? Nu peste mult timp , va putea fi transplantat si creierul , iar donatorul nu ramane decat un ambalaj gol , in timp ce organele lui vor mai functiona o vreme in alte ambalaje !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.