Ce putem face pentru a ne proteja de gripă

Ce putem face pentru a ne proteja de gripă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În fiecare an, gripa afectează o bună parte din populaţie. Vaccinarea este cea mai sigură metodă de protejare împotriva acestei boli. Medicii ne sfătuiesc să evităm deplasările în spaţii deschise, dar şi expunerea prelungită la frig. Este foarte important să respectăm regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor, scrie clicksanatate.ro.

Gripa a făcut, în sezonul 2019-2020, primele victime, fiind înregistrate două decese în luna decembrie.  În sezonul gripal 2018 – 2019, care s-a întins până în luna aprilie, au fost înregistrate 199 de decese confirmate cu virus gripal. Numărul victimelor a fost simţitor mai mare faţă de sezonul gripal anterior (2017 - 2018), când s-au înregistrat 129 de decese.

Cum recunoaştem gripa

Spre deosebire de alte viroze respiratorii, gripa are, de regulă, un debut mai brusc, o gamă mai variată de simptome şi o evoluţie mai dificilă. Febra este un simptom aproape nelipsit, temperatura urcând peste 38 de grade Celsius. Starea generală proastă, durerile de cap, durerile musculare, oboseala, slăbiciunea sunt simptome cvasiprezente.

De asemenea, pot apărea complicaţii, precum pneumonia, infecţiile sinusurilor, infecţii ale urechilor, agravarea afecţiunilor cronice existente.

Mare atenţie! Gripa reprezintă un pericol important pentru sănătatea anumitor categorii de populaţie. Este vorba despre bebeluşi, persoanele în vârstă, bolnavii aflaţi sub tratament imunosupresiv, dar şi persoanele cu afecţiuni cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare, obezitatea.

Cum se transmite gripa

Gripa are un potenţial mare de răspândire şi se transmite prin contact direct, tuse, strănut, dar şi prin contact indirect, atunci când picături ori secreţii din nas sau din gât se depun pe mâini ori pe suprafeţe. De acolo, virusul este transferat către alte persoane.

Studiile au arătat că incidenţa gripei la personalul din domeniul sănătăţii este mai mare decât printre adulţii sănătoşi care nu fac parte din această categorie profesională. Persoanele care lucrează în departamentele de urgenţă şi asistentele medicale sunt cele mai expuse. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca tot personalul sanitar să  se  vaccineze împotriva gripei sezoniere, în toamnă.

Importanţa vaccinării

Gripa este întotdeauna un fenomen neplăcut. Cea mai eficientă şi sigură metodă de protecţie împotriva gripei constă în vaccinare. Şi femeile gravide se pot vaccina. Vaccinarea împotriva gripei sezoniere este sigură în toate etapele sarcinii. După vaccinare, imunitatea dobândită de viitoarea mamă se transmite copilului, protejandu-l astfel pentru primele şase luni din viaţă. Bebeluşii care au sub şase luni sunt prea mici pentru a primi vaccinul, aşadar, având o mamă vaccinată, beneficiază de cea mai bună metodă de protecţie. 

Categoria persoanelor cu contraindicaţii pentru vaccinarea antigripală este restrânsă, fiind vorba despre cele care au o alergie la una dintre componentele vaccinului. De asemenea, vaccinarea trebuie amânată până la vindecare de cei care prezintă simptome ale unei viroze şi/sau febră.

Citit 2316 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Ianuarie 2020 19:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.