Evali, o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică

Evali, o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

O nouă afecţiune indusă de ţigara electronică şi o nouă consecinţă a fumatului este Evali, o boală care în România este încă necunoscută, a declarat, vineri, la Constanţa, profesorul doctor Florin Mihălţan, potrivit Agerpres. Potrivit specialistului, semnele prezente ale afecţiunii sunt: tahicardie (bătăi rapide ale inimii - n.r.), febră, tahipnee (stare patologică constând în accelerarea anormală a ritmului de respiraţie - n.r.), hipoxemie (scăderea nivelului de oxigen din corp - n.r.).

"Evali - o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică, o noua consecinţă a fumatului. Nu există tip de produs sănătos, există doar promovare intensă cu nişte victime recrutate din rândul adolescenţilor. Dinamica este îngrijorătoare. (...) Ce este în aceste ţigări electronice? (...) Se pedalează foarte mult pe agenţi aromatizanţi, dar există o multitudine de alţi compuşi care sunt inhalaţi şi care sunt dăunători. (...) Unii susţin că această ţigară electronică este dăunătoare doar din cauza nicotinei pe care o conţine, lucru care nu este adevărat. Afecţiunea cauzată de aceste produse este punctată şi de unele expresii gastrointestinale şi de simptome sistemice (care implică mai multe organe - n.r.). Semnele prezente sunt patru: tahicardie, febră, tahipnee, hipoxemie", a explicat Florin Mihălţan.

Specialistul a menţionat că unul dintre compuşii lichidului din ţigara electronică, propilen glicolul, induce crize de astm. "Acest compus exacerbează crizele de sufocare la un bolnav cu boală pulmonară obstructivă sau cu astm. În plus, este posibil ca aromele din aceste produse să cauzeze leziuni pulmonare", a subliniat Florin Mihălţan.

Specialistul spune că industria tutunului este responsabilă pentru apariţia noii afecţiuni. "Aş zice că o parte din vină le revine şi celor care promovează siguranţa acestor produse", a arătat prof. Mihălţan.

Specialistul a mai spus şi că cea mai eficientă măsură antifumat o reprezintă taxa pe pachetul de tutun. "Cea mai puternică măsură antifumat care funcţionează şi pentru ţigara electronică este să măreşti taxa pe pachetul de tutun. Dacă măreşti cu zece la sută taxa se lasă între trei la sută şi cinci la sută dintre fumători. De cele mai multe ori, aceştia sunt tinerii care nu au bani sau care au bani drămuiţi de acasă", a concluzionat medicul.

Citit 2728 ori Ultima modificare Luni, 20 Ianuarie 2020 20:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.