Unul din cinci români nu s-a spălat niciodată pe dinţi

Unul din cinci români nu s-a spălat niciodată pe dinţi
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Românii nu acordă multă importanţă sănătăţii dentare: jumătate dintre ei nu ajung la stomatolog cu anii, iar o treime dintre părinţi nu îşi duc nici copiii la cabinetul medicului dentist, potrivit unui studiu realizat la începutul acestui an.

Cele mai multe dintre persoanele intervievate în cadrul unui studiu despre mersul la dentist au spus că nu merg la stomatolog din lipsă de timp, de bani sau că nu consideră că au probleme dentare, conform europafm.ro. Concret, aproximativ jumătate dintre români nu au ajuns deloc la un medic stomatolog, pe parcursul anului trecut, iar mai mult de 20 la sută declară că nici nu vor merge, arată un studiu de piaţă comandat de un lanţ de clinici de stomatologie, realizat de o firmă de sondaje, în ianuarie 2020.

Mai mult, 30 la sută dintre familiile care au copii în întreţinere nu i-au dus niciodată pe aceştia la un control stomatologic şi nici nu-şi propun să facă acest lucru în viitorul apropiat. 67 la sută dintre cei intervievaţi consideră că nu au de ce să meargă la dentist, iar aproape un sfert dintre participanţi recunosc că le e frică de stomatolog. 40 la sută spun că nu au bani pentru consultaţii şi intervenţii stomatologice. Totuşi, datele studiului mai arată că numărul celor care solicită servicii complexe, de implantologie şi radiologie, a crescut cu patru, respectiv şase puncte procentuale faţă de anul trecut. În cadrul cercetării de piaţă au fost intervievate 1.003 persoane.

Şapte din zece români au probleme cu dantura

Potrivit statisticilor, 46 la sută din populaţia României trăieşte în mediul rural, unde condiţiile de igienă sunt precare sau lipsesc cu desăvârşire. Dincolo de lipsa educaţiei privind igiena, în cele mai multe sate nu există încă apă curentă şi nici reţea de canalizare. Un alt capitol la care românii stau foarte prost este igiena orală: 19 la sută din populaţia României nu s-a spălat niciodată pe dinţi. Într-un an, un român foloseşte, în medie, mai puţin de două tuburi de pastă de dinţi. Astfel, am ajuns în situaţia în care 72 la sută dintre români au probleme cu dantura.

Citit 1595 ori Ultima modificare Luni, 03 Februarie 2020 18:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.