Gălăţeni diagnosticaţi cu o boală infecţioasă foarte gravă

Gălăţeni diagnosticaţi cu o boală infecţioasă foarte gravă
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Patru cazuri de leptospiroză, o boală infecţioasă severă, au fost depistate în judeţul Galaţi în primele nouă luni ale anului trecut, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică. În 2018, în acelaşi interval de timp, în Galaţi nu fusese semnalată nicio astfel de îmbolnăvire.

Medicii atrag atenţia că leptospiroza este o boală infecţioasă foarte gravă. Afecţiunea este provocată de o bacterie şi poate conduce, în multe cazuri la complicaţii care pot pune în pericol viaţa pacientului. Este vorba despre boli renale, de meningită (inflamarea meningelui, membrană care înveleşte creierul şi măduva spinării - n.r.), de boli hepatice şi de afecţiuni respiratorii. De asemenea, este afectat şi învelişul vaselor de sânge, situaţie în care se poate ajunge la formarea trombilor (cheagurilor de sânge - n.r.).

Pescarii şi instalatorii care lucrează în subsoluri de blocuri sunt mai predispuşi să ia bacteria care provoacă îmbolnăvirea. Denumirea bolii provine din grecescul „leptospira”, care se traduce prin „spirală subţire”. Acest germen este asemănător, din punct de vedere structural cu cel care provoacă sifilisul.

Bacteria care provoacă leptospiroza se dezvoltă în mediul umed. Şobolanul este un agent de transmitere. Odată infectată, rozătoarea elimină în mediu, prin urină, leptospire. Atunci când pătrunde în pânza freatică, bacteria poate supravieţui de la câteva săptămâni până la câteva luni. Bacteria leptospirozei poate pătrunde în organismul uman prin piele sau prin mucoase (mucoasa ochiului, mucoasa nasului sau mucoasa bucală). De asemenea, persoanele care beau apă contaminată se pot infecta cu leptospiroză. Transmiterea de la om către alt om este foarte rară.

Măsuri de prevenţie

Pentru prevenirea îmbolnăvirii este important ca persoanele expuse profesional (veterinari, zootehnicieni, laboranţi, instalatori etc.) să poarte echipamente de protecţie, constând în mănuşi şi halate sau salopete. Leziunile pielii produse de muşcătura unui animal trebuie tratate pentru a preveni boala. Organele de animale trebuie mâncate doar după ce au fost fierte. Trebuie evitat scăldatul sau pescuitul în apele de suprafaţă stătătoare şi în râurile apropiate de fermele de animale. Nu în ultimul rând, apa din bălţi nu trebuie folosită pentru băut, pentru gătit sau pentru spălarea corpului.

Citit 7463 ori Ultima modificare Luni, 03 Februarie 2020 18:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.