A fost reluat tratamentul fără interferon decontat de stat

A fost reluat tratamentul fără interferon decontat de stat
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Prescrierea tratamentelor fără interferon pentru pacienţii cu hepatită virală cronică C a fost reluată, în data de 5 februarie, în baza noilor contracte cost-volum-rezultat încheiate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), de acest tratament urmând a beneficia 17.500 de pacienţi din toată ţara.

"În baza acestor contracte, pacienţii cu hepatită C, indiferent de stadiul de fibroză şi ciroză compensată de care suferă, pentru genotipul 1b, cel mai des întâlnit în România, dar şi pentru genotipurile 1a şi 4, care înregistrează o incidenţă mai scăzută în ţara noastră, vor beneficia de terapie fără interferon", informează un comunicat de presă al CNAS.

De asemenea, afirmă reprezentanţii instituţiei, pentru prima oară se acordă tratament fără interferon şi pentru 100 de copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani. "Odată cu derularea actualelor contracte, tratamentul fără interferon va fi acordat şi în trei noi judeţe. Astfel, tratamentul va fi asigurat adulţilor de medici din specialităţile gastroenterologie şi boli infecţioase aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate din Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Bihor, Argeş, Vâlcea, Sibiu, Suceava, Mureş, Timiş, precum şi cu CAS AOPSNAJ (casa de asigurări de sănătate pentru angajaţii din MAI, MApN şi MJ - n.r.)", precizează sursa citată.

Pentru copii, tratamentul va fi asigurat de medicii cu specialităţile gastroenterologie pediatrică şi boli infecţioase aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate din Bucureşti, Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mureş, Sibiu, Timiş, precum şi cu CAS AOPSNAJ. CNAS mai arată că, pe măsură ce unităţi sanitare din alte judeţe vor îndeplini condiţiile necesare, acestea vor fi introduse în lista centrelor care acordă tratament fără interferon pentru pacienţii cu hepatita virală C.

Hepatita C este o afecţiune a ficatului cauzată de infecţia cu virusul HCV. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel mondial există aproximativ 70 de milioane de persoane infectate cu HCV. Incidenţa este mai crescută in zonele mai puţin dezvoltate din punct de vedere economic - ţări din estul Europei, de pe coasta de est a Mediteranei şi ţări din Africa. În acelasi timp, în fiecare dintre aceste zone, incidenţa este mai mare pentru anumite categorii de populație - consumatorii de droguri injectabile, de exemplu.

Citit 1640 ori Ultima modificare Luni, 10 Februarie 2020 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.