Guvernul promite că România va produce din nou vaccin antigripal

Guvernul promite că România va produce din nou vaccin antigripal
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Guvernul a anunţat că pregăteşte un proiect european în valoare de 150 milioane de euro, din fonduri nerambursabile, pentru modernizarea Institutului Cantacuzino şi pentru demararea producţiei de vaccin. Iniţiativa are în vedere şi dezvoltarea de noi produse farmaceutice.

Guvernul pare să fi renunţat mutarea Institutului Cantacuzino de la un minister la altul (în anii trecuţi, Institutul a fost trecut de la Ministerul Sănătăţii la MApN - n.r.) şi pregăteşte un proiect european din fonduri nerambursabile pentru modernizarea instituţiei, reluarea producţiei de vaccin şi dezvoltarea de noi produse farmaceutice. Aşa rezultă din declaraţia vicepremierul demis Raluca Turcan. Aceasta a declarat, duminică, că a vizitat, alături de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, şi de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, Institutul Cantacuzino şi a discutat cu specialiştii despre oportunităţile de dezvoltare a unor proiecte mari de cercetare din fonduri europene, conform adevarul.ro.

„Din viitorul exerciţiu financiar al UE, ţara noastră are la dispoziţie opt miliarde de euro pentru cercetare şi dezvoltare. Pentru proiectul de interes naţional derulat la Cantacuzino putem atrage 150 milioane de euro. Astfel, Institutul va putea să-şi extindă capacitatea de cercetare-dezvoltare la nivel de laborator cu două unităţi tehnologice complexe noi. Cercetătorii îşi vor desfăşura activitatea într-un spaţiu nou, modern, cu o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi. Aici, activitatea dezvoltării de vaccin va fi corelată cu cea de cercetare şi dezvoltare farmaceutică, iar la finalul proiectului (şapte ani), Institutul va fi capabil să producă vaccin antigripal tetravalent şi să creeze oportunităţi de dezvoltare de noi produse farmaceutice”, arată Turcan.

Termenul de şapte ani anunţat de Raluca Turcan pentru demararea producţiei de vaccin este mult mai mare decât cel avansat de fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, dar este unul considerat rezonabil de specialişti. Astfel, Fifor anunţa, în 2018, că în cel mult doi ani producţia va fi demarată, dar Catalin Bazac, liderul sindicatului Cantacuzino, susţine că sunt necesari mai mulţi ani pentru punerea la punct a producţiei.

Citit 1437 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Februarie 2020 18:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.