Un ONG nou înfiinţat oferă sprijin în caz de malpraxis

Un ONG nou înfiinţat oferă sprijin în caz de malpraxis
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Asociaţia "Ayan" anunţă că oferă asistenţă persoanelor care se confruntă cu un posibil caz de malpraxis, fie că au trecut ele însele prin asta sau că şi-au pierdut un membru al familiei şi suspectează că acest lucru s-a întâmplat dintr-o culpă medicală.

„În contextul ultimelor cazuri controversate apărute în spaţiul public cu privire la potenţiale greşeli medicale care au condus la decesul pacienţilor, Asociaţia "Ayan" îşi manifestă disponibilitatea de a acorda asistenţă persoanelor care se confruntă cu un posibil caz de malpraxis”, precizează reprezentanţii, într-un comunicat de presă.

Pacienţii şi/sau reprezentanţii acestora nu trebuie să uite că au dreptul de a fi informaţi în permanenţă cu privire la actul medical. Asociaţia "Ayan" le recomandă acestora să facă toate demersurile pentru a fi informaţi cu privire la starea de sănătate, rezultatul investigaţiilor sau tratamentul aplicat şi efectele acestuia.

Ce e de făcut în cazul unei suspiciuni de malpraxis

Asociaţia "Ayan" recomandă ca victimele să acţioneze imediat, urmând câţiva paşi. În primul rând, victimele trebuie să obţină informaţii de la instituţiile implicate - unitatea medicală, Serviciul de Ambulanţă, SMURD - printr-o cerere scrisă depusă la Registratura instituţiei respective. Ulterior, trebuie să sesizeze Colegiul Medicilor şi Comisia de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis, care funcţionează pe lângă Direcţia de Sănătate Publică, urmând ca, în funcţie de concluziile anchetei organelor mai sus menţionate, victimele sau reprezentanţii acestora să se adreseze instanţelor judecătoreşti.

Asociaţia "Ayan" a luat naştere în anul 2019, ca urmare a unui caz tragic de malpraxis, în care Ayan, un copil de numai un an, şi-a pierdut viaţa. Sesizând educaţia precară în rândul publicului cu privire la drepturile pacienţilor, în general, şi a malpraxisului, în special, părinţii lui Ayan au decis înfiinţarea acestei asociaţii, prin care îşi propun să facă o schimbare în sistemul medical românesc, astfel încât cazuri precum cel al lui Ayan să nu se mai poată întâmpla, mai transmit reprezentanţii.

"Am înfiinţat Asociaţia "Ayan" după ce fiul nostru a decedat în urma unei răceli. Ayan a primit medicaţie şi tratament neadecvate în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, a făcut stop cardio-respirator în ambulanţă şi a ajuns la Spitalul "Marie Curie" în comă Glasgow de gradul III. Medicii de la "Marie Curie" ne-au spus că lipsesc multe acte medicale care ar fi trebuit să ajungă cu băieţelul nostru la Bucureşti. Din fişele existente nu reieşea ce medicaţie i s-a administrat, cât a stat în stop cardio-respirator, cât a fost resuscitat, ce doză de adrenalină i-a fost administrată, la ce interval şi sub ce formă. Băiatul nostru a decedat pe 2 martie 2019, la spitalul din Bucureşti. Noi am mers mai departe şi am simţit pe propria piele ce înseamnă demersul pentru probarea şi denunţarea malpraxisului în România şi vrem să le dăm o mână de ajutor şi altor persoane care trec prin ceea ce trecem noi. În ţara noastră este nevoie de o schimbare pentru ca oamenii să înţeleagă de ce şi cum trebuie raportate cazurile de malpraxis, iar autorităţile să acţioneze în aşa fel încât aceste culpe medicale să nu mai rămână fără ecou şi să fie cât se poate de transparente", a declarat Denisa-Elena Mutu, mama lui Ayan şi preşedinta Asociaţiei "Ayan".

Citit 1712 ori Ultima modificare Luni, 17 Februarie 2020 19:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.