Şase din zece români iau medicamente după ureche

Şase din zece români iau medicamente după ureche
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Peste 60 la sută din populaţia ţării apelează la automedicaţie pentru afecţiuni minore sau pentru stări de disconfort. Atunci când sunt răciţi, acuză dureri de cap, dureri articulare sau musculare, au gripă, suferă de balonare, arsuri gastrice sau dureri de stomac, românii preferă să se trateze singuri. Concluzia reiese dintr-un studiu reprezentativ, realizat recent de către IPSOS România, care a avut respondenți cu vârsta între 18-55 ani, din mai multe oraşe din ţară, inclusiv Capitala.

Cercetarea arată că 62 la sută din români iau medicamente fără reţetă, suplimentele alimentare, vitaminele şi mineralele fiind cel mai des cumpărate. Totodată, trei sferturi din persoanele care aleg automedicaţia ştiu dinainte ce produse vor cumpăra. Apoi, majoritatea persoanelor intervievate (93 la sută) au declarat că citesc prospectul unui produs (cu precădere modul de administrare, dozajul şi efectele secundare). Totuşi, 16 la sută din participanţii la cercetare spun că aleg  leacurile „băbeşti” pentru a se trata, iar 18 la sută aşteaptă ca afecţiunea să treacă de la sine. Nu în ultimul rând, 68 la sută din populaţie are la nevoie, în casă, un „stoc” de remedii pentru răceală şi gripă, analgezice şi vitamine.

Riscurile acestui comportament

Totuşi, automedicaţia nu este lipsită de pericole. Ministerul Sănătăţii recomandă evitarea automedicaţiei şi consultarea medicului de familie mai ales pentru simptome de gripă şi de alte boli infecţioase. În plus, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că peste 15 la sută din medicamentele de pe piaţa internaţională sunt contrafăcute, neavând substanţe active. Cele mai afectate sunt ţările sărace sau în curs de dezvoltare, iar victimele cele mai frecvente sunt copiii (sute de mii mor anual din cauza antibioticelor contrafăcute), mai arată instituţia.  Contrar semnalelor de alarmă ale organismelor internaţionale, în 2018, 15 la sută din români asociau durerile în piept cu un atac de cord şi jumătate se tratau cu analgezice şi antibiotice atunci când aveau dureri dentare, conform unui studiu derulat de către Docbook, prima aplicaţie de programări online la medic. Detaliat, 73 la sută din români declarau că iau un analgezic dacă îi doare capul, chiar dacă durerea este acută şi durează de câteva zile.

Citit 1315 ori Ultima modificare Luni, 24 Februarie 2020 18:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.