Cum se acordă concediul medical pentru carantină

Cum se acordă concediul medical pentru carantină
Drepturi şi indemnizaţii
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În cazul în care autorităţile impun măsura carantinei şi trimiterea angajaţilor acasă, salariaţii pleacă în regimul unui concediu special, reglementat de legislaţia din România. Aceştia au dreptul la o indemnizaţie aferentă acestui concediu medical, însă suma de bani pe care o vor primi este ceva mai mică decât salariul pe care l-ar fi primit dacă s-ar fi dus la muncă, scrie avocatnet.ro.

Carantina nu este o chestiune stabilită de o entitate privată: o problemă serioasă de sănătate (boală contagioasă, spre exemplu - n.r.) face ca direcţiile de sănătate publică să ia decizia de a interzice continuarea activităţilor pe o anumită perioadă de timp. Prin urmare, nu angajatorul decide dacă este cazul ca salariaţii săi să intre sau nu într-un concediu medical pentru carantină. Reglementarea concediilor medicale pentru carantină se regăseşte în OUG nr. 158/2005 şi în normele sale de aplicare, cuprinse în Ordinul ministrului sănătăţii nr. 15/1311/2018.

"Concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică", scrie în ordonanţă. Ca o notă suplimentară, în contextul carantinei impuse de coronavirus, Ministerul Sănătăţii a anunţat recent că medicii de familie pot elibera certificatele medicale pentru persoanele aflate în carantină din cauza coronavirusului, oferindu-li-se un cod special necesar eliberării acestor concedii, pe care înainte nu-l aveau.

Salariaţii trimişi acasă din cauza carantinei primesc pe această perioadă o indemnizaţie de concediu medical în valoare de 75 la sută dintr-o bază salarială ce reprezintă media veniturilor brute lunare din ultimele şase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, potrivit ordonanţei. Aşadar, nu au dreptul la aceleaşi sume de bani pe care le-ar fi primit dacă mergeau la muncă. Durata concediului pentru carantină nu se scade din numărul zilelor de concediu medical la care are dreptul un asigurat pentru alte tipuri de afecţiuni, iar certificatul medical trebuie obţinut de la mediul curant, dar se poate elibera şi la o dată ulterioară, potrivit normelor stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru luna în curs sau pentru cea anterioară.

Citit 3232 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Februarie 2020 17:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.