”Trei medici de familie au refuzat să-mi consulte copilul”
Foto: Remus Basalic

”Trei medici de familie au refuzat să-mi consulte copilul”
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

Ceea ce părea a fi o simplă consultaţie medicală s-a transformat într-un adevărat conflict între trei medici de familie din Galaţi, pe de o parte, şi un bărbat care afirmă că aceştia au refuzat, fără niciun motiv, să-i consulte copilul bolnav, de cealaltă parte. Gălăţeanul îi acuză pe medicii în cauză de abuz şi de discriminare şi spune că este dispus să meargă cât mai departe pentru ca alţi pacienţi să nu mai pice victime ale unor astfel de ilegalităţi. 

Pe 21 februarie, un copil de 12 ani, din Galaţi, a început să se simtă rău. Tuşea, avea febră, frisoane şi îl durea tot corpul. Tatăl băiatului, Constantin Badea, a mers la farmacie şi a cumpărat medicamente pentru răceală. În ciuda tratamentului, starea băiatului nu s-a îmbunătăţit în următoarele zile, aşa că tatăl său a hotărât să-l ducă la medicul de familie pentru o consultaţie. 

"Se întâmpla pe 24 februarie, când am mers la cabinetul medicului de familie Carmen-Rodica Panghe. Ştiam că băiatul este înscris pe lista de pacienţi a dumneaei. Doar că doamna doctor mi-a dat indicaţii să mă prezint a doua zi, la medicul de familie Diana Savin, fiica doamnei Panghe, fără să îmi şi explice motivul sau vreun alt detaliu. Cele două au cabinetul medical comun", spune Constantin Badea.

Refuzaţi şi daţi afară din cabinet 

A doua zi, pe 25 februarie, gălăţeanul a mers din nou la cabinet, împreună cu băiatul său. "Copilul se simţea ceva mai bine decât în ziua precendentă. Totuşi, nu era vindecat. Dar dr. Savin a refuzat categoric să îl consulte, spunând că nu se află pe lista ei de pacienţi. Am întrebat-o de ce se comportă astfel şi drept răspuns mi-a înmânat dosarul medical al copilului meu. Nu ştiu cum acest dosar ajunsese la ea, când eu ştiu că băiatul era clar pe listele medicului Panghe. Chiar şi aşa, pentru că trebuia să obţin un aviz de reintrare în comunitate, necesar pentru a-l duce din nou pe copil la şcoală, i-am cerut dr. Savin să fac o cerere de înscriere pentru minor pe listele sale de pacienţi. M-a refuzat din nou şi, mai mult decât atât, a început să aibă un comportament şi un vocabular nu tocmai adecvat pentru un medic. M-a dat la propriu afară, motivând că mă aflu pe proprietatea dumneaei", mai spune bărbatul.

Următoarea oprire a bărbatului a fost Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, unde a povestit întâmplarea prin care tocmai trecuse. De la CJAS a fost îndrumat către un alt medic de familie, unde epopeea a continuat în aceeaşi notă. "Am găsit înţelegere la Casa de asigurări de sănătate. Mi-au explicat cum trebuie să procedez pentru a depune o sesizare la adresa medicilor vizaţi şi mi-au spus să merg la dr. Camelia Hodorogea, care are cabinet în Ţiglina III, în cartierul în care locuiesc. Am ajuns la cabinet cu fişa băiatului şi, după lungi aşteptări, primesc din partea medicului Camelia Hodorogea acelaşi comportament cu cel întâlnit anterior. A refuzat să-mi consulte şi să-mi înscrie pe lista sa de pacienţi copilul, motivând că dumneaei înscrie doar nepoţi şi neamuri pe listă. Puţin mai înainte, din cabinet tocmai ieşise însă o mamă şi fiica sa, despre care ştiu sigur că nu sunt rude cu doamna doctor", adaugă Constantin Badea.

Refuzat în două zile de trei medici şi plimbat fără motiv de la un cabinet medical la altul, gălăţeanul, care îşi creşte singur copilul, s-a trezit în situaţia de a nu-şi putea duce din nou băiatul la şcoală, în lipsa unui aviz medical. "Vreau ca băiatul meu să nu mai fie discriminat şi nici să nu mai treacă prin abuzurile făcute de aceşti medici. Nu cunosc de ce medicul Panghe mi-a exclus copilul de pe lista ei. Nu cunosc de ce fişa medicală a minorului se afla la medicul Savin. Nu cunosc nici motivul comportamentului şi vocabularului vulgar al medicului Camelia Hodorogea", se arată în sesizarea pe care gălăţeanul a depus-o la Colegiul Medicilor Galaţi.

Avertisment pentru unul dintre medici

Am încercat în repetate rânduri să luăm legătura telefonică cu dr. Carmen Panghe şi cu dr. Diana Savin. Pe numărul de telefon de la cabinet nu a răspuns însă nimeni. Am contactat apoi CJAS Galaţi, pentru un punct de vedere oficial. "În urma anchetei pe care am deschis-o în acest caz am constatat că dr. Carmen Panghe a vândul anul trecut praxisul (lista de pacienţi - n.r.) către dr. Diana Savin. Probabil din cauza unei erori de sistem, copilul nu a mai apărut însă pe lista niciunui medic. Din declaraţiile medicilor, bărbatul nu venise pentru o consultaţie, aşa cum a afirmat, ci pentru a cere aviz de intrare în colectivitate pentru copil. Dr. Savin a declarat că bărbatul a fost agresiv. Totuşi, cert este că medicul de familie are obligaţia de a-l înscrie pe copil în lista sa de pacienţi. Din acest motiv, dr. Diana Savin o să fie sancţionat de CJAS Galaţi cu un avertisment scris tocmai pentru că nu l-a reînscris pe lista de pacienţi", a declarat dr. Mihaela Docan, preşedintele CJAS Galaţi.

Şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a început o anchetă în acest caz. ,,Aspectele semnalate de petent vor fi analizate de către instituţia noastra. Este deja o anchetă în curs şi imediat ce vom avea un răspuns îl vom înainta petentului", a precizat Ani Nistor, purtător de cuvânt al DSP Galaţi.

Medicul şi-a cerut scuze

Considerând că fiul său a fost victima unui abuz din partea celor trei medici, Constantin Badea a depus sesizări şi petiţii către mai multe institutuţii locale şi naţionale. "Câteva zile după cele întâmplate, am fost sunat de dr. Carmen Panghe, care şi-a cerut scuze pentru cele întâmplate şi care m-a rugat să vin să îmi înscrie copilul pe lista sa de pacienţi. Bineînţeles că am refuzat acest lucru. Nu am de gând să mă opresc aici şi sunt decis să merg în instanţă pentru a-i face fiului meu dreptate. Nu doresc niciun beneficiu material, ci vreau pur şi simplu ca alte persoane să nu mai treacă prin ce am trecut eu şi copilul meu", a concluzionat Constantin Badea.

Citit 14182 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Martie 2020 20:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.