Părinţii nu vor fi amendaţi dacă nu îşi vaccinează copiii

Părinţii nu vor fi amendaţi dacă nu îşi vaccinează copiii
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Legea Vaccinării a primit, luni, raport de admitere în Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor. În forma sa actuală, proiectul nu poate aduce însă obligativitatea vaccinării într-un mod coercitiv, deoarece consensul politic a fost obţinut pe o formă care nu prevede acest lucru, ci doar recomandarea vaccinării cu serurile prevăzute în Calendarul Naţional de Vaccinare.

Deputaţii au fost de acord cu actuala formă a proiectului Legii Vaccinării, deşi România se confruntă, de câţiva ani, cu o gravă epidemie de rujeolă, ce a cauzat deja 64 de decese. Copiii nevaccinaţi sunt cei mai afectaţi de rujeolă. Săptămâna viitoare urmează votul în plenul Camerei Deputaţilor, aceasta fiind for decizional, scrie adevarul.ro.

Potrivit amendamentelor adoptate luni, lista vaccinurilor obligatorii va fi stabilită prin hotărâre de Guvern, iar statul va plăti despăgubiri pentru cei care vor suferi efecte secundare din cauza vaccinării. Legea mai prevede că autorităţile vor trebui să asigure un stoc de vaccinuri cel puţin egal cu necesarul anual. Apoi, părinţii care refuză vaccinarea copiilor vor trebuie să meargă la informări pe tema vaccinării şi riscă să fie sancţionaţi dacă refuză informarea.

„Legea a primit raport de admitere şi există şi un consens politic pentru a fi votată săptămâna viitoare, în plen. Accentul este pus pe informare şi pe sancţiuni pentru cei care refuză să se informeze despre beneficiile vaccinării. În plus, accentul se pune şi pe obligativitatea statului de a asigura stocuri de vaccin. Copiii ai căror părinţi refuză vaccinarea trebuie să vină cu adeverinţă la şcoală, iar cei din urmă vor fi îndrumaţi la consiliere. Refuzul informării merge de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei”, explică deputatul Emanuel Ungureanu.

Autorităţile locale riscă şi ele amenzi dacă nu vor asigura consilierea părinţilor care refuză vaccinarea - prin medicii de familie, medicii şcolari, precum şi prin medicii din direcţiile de sănătate publică. Refuzul vaccinării, după consiliere, nu va fi sancţionat în niciun fel. Însă accesul copiilor nevaccinaţi în şcoli şi grădiniţe va fi interzis, în caz de epidemie.

Mai multe ţări occidentale prevăd vaccinarea obligatorie a copiilor. Obligativitatea vaccinurilor a fost adoptată de către Slovacia, Letonia, Ungaria, Grecia, Italia, Polonia, Cehia şi Croaţia. În Germania, Austria, Spania şi ţările nordice, spre exemplu, nu există o politică guvernamentală a vaccinării, însă aceasta e obligatorie în sistemul şcolar.

Citit 2190 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Martie 2020 18:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.