Medicamente care pot agrava COVID-19

Medicamente care pot agrava COVID-19
Avertismentul autorităţilor sanitare franceze
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Autorităţile sanitare franceze avertizează că antiinflamatoarele folosite în tratarea COVID-19 nu sunt eficiente, putând chiar agrava boala. În astfel de cazuri ar trebui administrat paracetamol, nu ibuprofen sau cortizon, spun medicii francezi.

"Administrarea de antiinflamatoare (ibuprofen, cortizon etc. - n.r.) poate fi un factor în agravarea infecţiei. În caz de febră, luaţi paracetamol. Dacă deja luaţi medicamente antiinflamatoare, cereţi sfatul medicului", a scris, sâmbătă, pe Twitter, Olivier Véran, ministrul francez al Sănătăţii, care este, de profesie, medic neurolog.

Oficialii din sănătate subliniază că medicamentele antiinflamatoare sunt cunoscute ca fiind un risc pentru cei cu boli infecţioase, pentru că acestea tind să diminueze răspunsul sistemului imunitar al organismului. Ministrul Sănătăţii a adăugat că pacienţii ar trebui să aleagă paracetamol, pentru că "reduce febra fără a contraataca inflamaţia".

"Medicamentele antiinflamatoare cresc riscul complicaţiilor, atunci când există febră sau infecţie în organism", a declarat, pentru RTL Radio, Jean-Louis Montastruc, şeful departamentului de farmacologie de la un spital din Toulouse.

O evoluţie "rapidă şi reală"

De asemenea, ministrul Véran a spus, în intervenţia sa zilnică, că evoluţia şi răspândirea coronavirusului este "rapidă şi reală". Franţa este una dintre ţările europene puternic afectate de pandemia cauzată de noul coronavirus. Turnul Eiffel, Palatul Versailles, Muzeul Luvru şi Centrul Pompidou se numără printre instituţiile franceze care sunt închise. În regiunea Paris, nu mai sunt susţinute slujbe religioase. Şcolile din ţară au fost închise după cursurile de sâmbătă, astfel că 12,4 milioane de elevi stau zilele acestea acasă. Ministrul Educaţiei, Jean-Michel Blanquer, a spus că elevii vor urma să înveţe online.

În cazul în care prezentaţi simptome cum ar fi tusea, febra, dificultăţile de respiraţie sau durerile musculare, este important să aflaţi care este cauza lor. Evitaţi să luaţi antibiotice şi antivirale fără sfatul medicului. Atunci când luaţi paracetamol, nu beţi deloc alcool, deoarece această combinaţie poate afecta ficatul. Ibuprofenul, atunci când este luat pentru perioade mai lungi de timp, poate afecta funcţionarea normală a testiculelor, mai ales în cazul bărbaţilor tineri. De aceea, ideal ar fi să cereţi sfatul medicului înainte de a lua orice medicament.

Citit 61324 ori Ultima modificare Vineri, 20 Martie 2020 23:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.