Cum funcționează testul pentru detectarea coronavirusului

Cum funcționează testul pentru detectarea coronavirusului
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Tehnica PCR (test sensibil de biologie moleculară) este un kit de testare rapid, cu costuri financiare mici şi care ajută la detectarea infecţiei cu noul coronavirus. Principiul de funcționare al acestui test esta ca o cantitate infimă de material genetic să fie amplificată prin PCR, după care un marker fosforescent este folosit pentru a identifica virusul, conform graphicnews.com.

Medicii folosesc un beţişor steril pentru a colecta celule din nasul sau gâtul pacientului. Apoi, acizii nucleici de pe beţisor sunt amestecaţi cu reactivi de amplificare, iar substanţa rezultată este injectată într-un dispozitiv microfluid care este rotit (centrifugat) la viteze înalte, pentru a „amesteca” ADN-ul pacientului cu reactivii. La final, dispozitivul microfluid este introdus într-un aparat de analiză care „citeşte” celulele din ADN-ul pacientului.

Markerii rezultaţi în urma „amestecării”, prin centrifugare, a celulelor din ADN cu reactivii identifică agentul patogen, devenind fosforescenţi şi emit semnale când sunt supuşi luminii albastre, devenind pozitivi în cazul prezenței virusului.

Cercetătorii din întreaga lume lucrează la noi moduri de detectare a virusului în cât mai scurt timp. Coreea de Sud are deja un avans, cu 20 de companii farmaceutice care coordonează producţia de teste de diagnostic de la finele lunii ianuarie, când erau confirmate doar patru cazuri de infecţie cu SARS-CoV2.  Până pe 20 martie, Coreea de Sud a testat mai mult de 250.000 de persoane din populaţia de 51,5 milioane.

Mai departe, Italia a testat circa 150.000 de cetăţeni din 60.5 milioane, Marea Britanie, 50.000 din 66.4 milioane, iar Statele Unite, 32.000 (0.01 la sută din populaţia de 327.2 milioane). În Spitalele din Italia, rezultatele la testul pentru virus sunt gata între patru şi șase ore. În Marea Britanie, în circa o zi, iar în Statele Unite, în mai mult de o zi.

În China, suplimentarea stocului de teste se face cu circa 1.6 milioane de kituri pe zi, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, iar, în prezent, ţara exportă kituri care oferă rezultatul în 15 minute de la realizarea testului. Dată fiind situaţia actuală, autorităţile transmit un semnal de alarmă în ceea ce priveşte testarea pentru noul coronavirus.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Bogdan Despescu, a făcut, sâmbătă seara, un apel la populaţie să nu cumpere teste sau să accepte „aşa zise” testări pentru depistarea noului coronavirus oferite prin internet de către persoane fizice sau juridice neautorizate.

Citit 2002 ori Ultima modificare Luni, 23 Martie 2020 20:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.