Pacienții cu lupus, în pericol, după ce au rămas fără tratament

Pacienții cu lupus, în pericol, după ce au rămas fără tratament
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Hidroxiclorochina este singurul medicament pe care bolnavii de lupus eritematos sistemic îl au la dispoziție pentru a ține evoluția bolii sub control. În lipsa lui, afecțiunea poate provoca o serie de complicații grave. Din luna martie, medicamentul a dispărut treptat din farmacii, după ce au apărut informații, încă nedovedite, că ar fi util în tratarea COVID-19.

Până ce medicii vor ști cu siguranță dacă medicamentul are efect împotriva bolii provocate de coronavirus, un lucru este cert: bolnavii de lupus sunt în prezent victime sigure ale acestei situații. Hidroxiclorochina este singura substanță pe care se puteau baza pentru a ține boala în frâu. Fără tratament, afecțiunea poate evolua către forme grave, fără a mai vorbi de durerile cumplite pe care pacienții le pot resimți. Situația este la fel în numeroase țări.

"Nu se mai găsește în farmacii încă din martie, nici pe bază de comenzi justificate. Am primit însă asigurări că aceste comenzi justificate vor fi onorate. Mai mult, producătorul (Sanofi - n.r.) a pus la dispoziția pacienților o adresă de e-mail la care aceștia pot trimite necesarul de pe rețetă. Adresa este ro.medical_info

sanofi.ro", a precizat farm. Florina Bonifate, președintele Colegiului Farmaciștilor Galați.

Între 5.000 și 10.000 de pacienți afectați

Hidroxiclorochina, cunoscută sub denumirea comercială de Plaquenil, a fost utilizată pentru prima oară ca tratament împotriva malariei, în 1940. Ulterior, s-a constatat că are efect și în ținerea sub control a unor afecțiuni autoimune severe, cum ar fi lupusul eritematos sistemic sau poliartrita reumatoidă.

Lupusul este o boală care în prezent nu poate fi vindecată, dar daunele pe care le produce în organism pot fi minimizate cu ajutorul hidroxiclorochinei. Medicamentul ține practic sub control sistemul imunitar, împiedicându-l să producă anticorpi în exces. Atunci când sunt prezenți în organism în număr prea mare, acești anticorpi atacă pielea, rinichii, inima, plămânii și creierul. Practic, sistemul imunitar atacă organele.

"Nu există un  registru al pacienților cu lupus, pentru a ști cu exactitate care este prevalența bolii în România, dar estimăm că numărul bolnavilor cu afecțiuni autoimune (lupus și alte boli autoimune - n.r.) care au nevoie de hidroxiclorochină este cuprins între 5.000 și 10.000 de persoane. Problema este că, în cazul lupusului, acesta este singurul tratament disponibil. Fără el, pacienții care au afectați rinichii pot ajunge chiar și la dializă sau la transplant", a explicat, pentru "Viața liberă", Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

Medicamentul, cumpărat nejustificat din farmacii

S-a ajuns în această situație după ce toate stocurile de hidroxiclorochină merg acum pentru tratamentul bolnavilor cu COVID-19, dar și pentru că multe persoane și-au cumpărat medicamentul din farmacii, atunci când au auzit că ar fi util contra COVID-19. "Toate aceste persoane trebuie să înțeleagă că fiecare cutie cumpărată nejustificat înseamnă o viață aflată la risc. Oricum, hidroxiclorochina este un medicament care poate cauza efecte adverse grave, motiv pentru care nu trebuie administrat fără sfatul medicului. Astfel, cutiile cumpărate după ureche vor fi abandonate în sertare, în timp ce viața altor persoane depinde de ele. Îi îndemnăm pe cei care dispun de acest medicament și nu au nevoie de el să ne contacteze pentru a-l dona. Ne pot scrie la adresa de e-mail office

apaa.ro", a adăugat Rozalina Lăpădatu.

Goana după hidroxiclorochină a început în momentul în care președintele american și omologul său din Brazilia au afirmat că medicamentul este eficient împotriva COVID-19, deși niciun studiu nu a confirmat acest lucru. În SUA, medicamentul a făcut deja o victimă, care a murit după ce și-a administrat, preventiv, fosfat de clorochină.

Citit 1629 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Aprilie 2020 20:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.