Hidroxiclorochina, periculoasă pentru pacienții cu COVID-19

Hidroxiclorochina, periculoasă pentru pacienții cu COVID-19

Hidroxiclorochina, nu doar ineficientă, dar chiar periculoasă pentru pacienții cu COVID-19
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat, la începutul săptămânii, suspendarea, ca măsură de precauție, a testelor clinice cu hidroxiclorochină ca tratament pentru COVID-19, teste pe care organizația le desfășoară cu parteneri din mai multe țări, anunță ”Digi24”.

Directorul OMS a precizat, într-o conferință de presă, că suspendarea este „temporară”, dar decizia vine după ce, vineri, prestigioasa revistă medicală ”The Lancet” a publicat un studiu care arată că hidroxiclorochina  - sau derivații săi - este ineficientă, chiar periculoasă în cazul pacienților cu COVID-19.

Ministrul francez al sănătăţii, Olivier Veran, a anunţat sâmbătă că va solicita revizuirea folosirii hidroxiclorochinei pentru tratarea pacienţilor COVID-19, în urma publicării acestui studiu.

Cum a devenit „celebră” hidroxiclorochina 

Această moleculă, derivată din clorochina folosită la tratarea malariei, a căpătat o notorietate sporită în timpul pandemiei provocate de noul coronavirus, după ce profesorul francez specialist în boli infecţioase Didier Raoult a publicat două studii ce susţineau eficiența hidroxiclorochinei în tratarea bolnavilor de COVID-19.

Dar, conform studiului publicat de ”The Lancet” şi efectuat pe 96.000 de pacienţi, atât clorochina, cât şi hidroxiclorochina nu şi-au dovedit eficacitatea împotriva COVID-19, în cazul bolnavilor spitalizaţi. Mai mult, această moleculă creşte riscul de aritmie cardiacă şi de deces.

La „celebritatea” hidroxiclorochinei a contribuit și preşedintele american Donald Trump, care, la începutul epidemiei din SUA, o recomanda călduros. Mai mult, el a anunţat recent că ia în fiecare zi hidroxiclorochină, în scop preventiv.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inclus această substanţă activă pe lista sa cu tratamentele experimentale prioritare şi ea era testată în mai multe ţări europene, în cadrul proiectului „Discovery”.

De asemenea, compania farmaceutică franceză Sanofi a anunţat, la începutul lunii aprilie, distribuirea prin donaţie a 100 de milioane de doze de Plaquenil (medicament pe bază de hidroxiclorochină) către 50 de ţări, atrăgând, totuşi, atenţia că medicamentul are efecte secundare serioase şi „testele clinice actuale sunt insuficiente pentru a trage concluzii asupra eficacităţii clinice şi siguranţei în utilizare”.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declara, luna trecută, la Digi24, că urmează ca în România să se producă peste două milioane de doze de Plaquenil. Ulterior, directorul Antibiotice Iaşi, Ioan Nani, a afirmat că fabrica pe care o conduce poate produce 3,5 milioane de comprimate de hidroxiclorochină. Substanța activă deja a fost achiziționată din Elveția.

Citit 586 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Mai 2020 02:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.