Propunere din partea ministrului Sănătăţii: Ministerul - cu coordonarea, autorităţile locale - cu finanţarea

Propunere din partea ministrului Sănătăţii: Ministerul - cu coordonarea, autorităţile locale - cu finanţarea
Nelu Tătaru a explicat că partea medicală va fi coordonată de la Ministerul Sănătăţii
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a explicat, joi, că intenţionează preluarea coordonării medicale a spitalelor, aşa cum a fost pe durata stării de urgenţă, pentru a avea ”o activitate medicală şi de calitate, dar şi complexă”. Din punct de vedere financiar, potrivit ministrului, unităţile medicale ar urma să depină în continuare de autorităţile locale. Tătaru explică faptul că, pe durata pandemiei, s-a dovedit eficienţa măsurii ca spitalele să fie coordonate de către minister.

Nelu Tătaru a explicat la ce s-a referit când a vorbit despre preluarea spitalelor de la primării: ”Să preia coordonarea strict medicală. Subordonarea ordonatorilor de credite rămâne autorităţilor locale. Condiţia este ca noi să avem un management, o conduită şi o coordonare medicală centralizată, pentru a putea desfăşura o activitate medicală şi de calitate, dar şi complexă”.

Ministrul a explicat că, pe durata pandemiei, s-a dovedit eficienţa măsurii ca spitalele să fie coordonate de către Ministerul Sănătăţii (MS). ”Dacă în această pandemie nu aveam coordonarea, nu puteam, oricât aş fi mers eu în fiecare spital, să aduc modificări acelui management şi gândiţi-vă că au fost focare importante”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Tătaru a anunţat, miercuri seară, la B1 TV, că liberalii iau în calcul modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, act normativ despre care actualul ministru susţine că a cunoscut o mie de modificări. El a afirmat că unele spitale importante, aflate în coordonarea autorităţilor locale, ar putea trece în cea a MS.

Pe durata stării de urgenţă, prin decret prezidenţial, coordonarea spitalelor a trecut la Ministerul Sănătăţii, ceea ce a permis instalarea unor manageri militari la anumite spitale sau înlocuirea unor directori a căror activitate a fost considerată nesatisfăcătoare.

Guvernul ar fi vrut ca situaţia să fie în vigoare şi pe durata stării de alertă, dar PSD a criticat vehement această decizie, acuzând numiri politice. Parlamentul, la încuviinţarea stării de alertă, a trecut din nou spitalele în subordinea autorităţilor locale, unii manageri, schimbaţi de Nelu Tătaru, fiind înlocuiţi din funcţie de către preşedinţii de consilii judeţene conduse de PSD.

Citit 2397 ori Ultima modificare Vineri, 05 Iunie 2020 01:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.