Numărul de reproducție al coronavirusului în județul Galați

Numărul de reproducție al coronavirusului în județul Galați
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Măsurile succesive de relaxare a regulilor anti-COVID-19 au condus la o creștere a numărului de îmbolnăviri, în ultimele două săptămâni. Această situație face ca posibilitatea unui al doilea val al pandemiei să nu mai pară chiar atât de improbabilă. În acest context, unul dintre indicatorii urmăriți de autorități este numărul de reproducție R al bolii, care arată numărul mediu de pacienți infectați care provin de la un singur caz.

În momentul în care numărul R este mai mare de 1, înseamnă că epidemia se află în creștere sau că o persoană infectează mai mult de o altă persoană. Atunci când R este sub 1, epidemia scade, iar pentru un R de aproximativ 1 vorbim de un număr aproape egal de cazuri noi.

Pe platforma Graphs.ro, statisticianul Valentin Pârvu a calculat care ar fi numărul de reproducție R al noului coronavirus în România, dar și în fiecare județ în parte, în funcție de datele disponibile. Pentru județul nostru, calculul începe din data de 3 aprilie și se termină în 19 iunie. Pe 3 aprilie, numărul de reproducție R al coronavirusului era în Galați de 1,4. Restricțiile impuse prin starea de urgență, intrată în vigoare la jumătatea lui martie, au făcut ca epidemia să fie ținută sub control, aspect care reiese și din grafic. Astfel, numărul R a cunoscut o scădere după 3 aprilie, iar pe 14 aprilie se ajunsese deja la o valoare de 0,99, ceea ce arată o stagnare a epidemiei.

Cea mai mică valoare a numărului R, 0,69, s-a înregistrat în județul Galați pe 12 mai, pentru ca, pe 15 mai, în momentul trecerii de la starea de urgență la cea de alertă, indicele să crească la 0,82. Ulterior, încet, dar sigur, numărul R a înregistrat valori din ce în ce mai mari, ajungând, pe 9 iunie, la 1,26. Ultima dată analizată, 19 iunie, dădea o valoare a indicelui R de 0,99, ceea ce ne situa peste media pe țară.

Un indicator relevant, dar nu absolut

Deși este un instrument relevant pentru urmărirea evoluției unei epidemii, în contextul actual, numărul de reproducție R trebuie privit cu o serie de rezerve, deoarece numărul de teste efectuate a diferit destul de mult de la o perioadă la alta. Cu alte cuvinte, dacă numărul testărilor ar fi fost același în fiecare zi, puteam vorbi de o precizie maximă a acestui indicator.

Pentru a calcula R, sunt necesare "durata de incubație, durata de la apariția simptomelor la raportarea cazurilor, precum și timpul de transmisie de la caz la următorii pacienți. După infecția cu SARS-COV2 durează în medie 4-5 zile până apar simptome de boală: majoritatea cazurilor vor prezenta simptome în 2-7 zile. De asemenea, există anumite întârzieri în raportarea cazurilor după ce pacientul se prezintă cu simptome, întârzieri legate de recoltarea și testarea pacienților. Numărul de reproducție R care reflectă transmisia în ziua de astăzi poate fi estimat doar după aproximativ patru zile. Atunci o proporție suficientă (peste 10%) din transmisiile petrecute astăzi vor fi deja raportate. Alte metode care raportează R pentru ziua curentă se bazează fie pe predicție, fie reflectă doar ziua când simptomele au apărut, nu ziua când infectările s-au produs. Noi considerăm că momentul infectării este cel ce ar trebui raportat când se calculează transmisibilitatea în populație", se arată în explicația de pe platforma amintită.

Citit 3702 ori Ultima modificare Joi, 25 Iunie 2020 19:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.