Unitate mobilă ATI pentru bolnavii de COVID-19, trimisă la Galaţi

Unitate mobilă ATI pentru bolnavii de COVID-19, trimisă la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

După ce a constat că situația este destul de gravă în Spitalul Județean, unde este focar de coronavirus, după ce mai multe cadre medicale și pacienți s-au infectat, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat deplasarea unității de Terapie Intensivă mobilă la Galați. Solicitarea a fost făcută încă de săptămâna trecută, fiind motivată de faptul că secția de Terapie Intensivă Covid este ocupată sută la sută.

"Unitatea a fost solicitată în urma unei analize efectuate săptămâna trecută la nivelul Spitalului Județean, având în vedere numărul mare de cazuri COVID-19 din județ și faptul că secția ATI a fost mai tot timpul plină în această perioadă. Spitalul și Direcția de Sănătate Publică au înaintat Ministerului Sănătății o astfel de solicitare, iar la nivelul Guvernului a fost repartizată, luni, către județul Galați, această unitate mobilă", ne-a explicat Gabriel Avrămescu, prefectul județului Galați. Ce-i drept, solicitarea a fost aprobată după ce Nelu Tătaru a fost în control la unitatea medicală gălăţeană.

12 paturi și dotări moderne

Unitatea de Terapie Intensivă mobilă a ajuns în curtea Spitalului Județean luni, după miezul nopții, fiind însoțită de o întreagă echipă de specialiști. Printre ei se numără și medicul Radu Rotaru, de la Fundația pentru SMURD, care se va ocupa inclusiv de pregătirea cadrelor medicale ce vor lucra în această unitate mobilă. "Este o secție completă de Terapie Intensivă, cu exact aceleași aparate pe care le avem în spital în mod obișnuit - monitoare, ventilatoare, console cu trei injectomate și perfuzor pentru fiecare pat, crescând astfel capacitatea spitalului de a manageria pacienți critici. Sunt 12 paturi. Unitatea va deveni operațională marți dimineață, vom monta toate aparatele şi le vom conecta la oxigen și curent. Toți medicii vor primi instructaj din partea noastră și sper să rezolvăm totul până miercuri dimineață cel târziu", ne-a declarat medicul Radu Rotaru.

În ajutor le-au sărit pompierii gălățeni, care au pus umărul la tot ceea ce a însemnat pregătirea unității medicale. "Am primit unitatea de Terapie Intensivă mobilă și îi vom sprijini cu personal, aproximativ zece persoane, pentru a monta toate cele necesare", ne-a explicat colonelul Ion Toma, inspectorul șef al ISU Galați.

Din analizele efectuate la nivelul spitalului, există medici care să deservească această unitate mobilă, probleme fiind însă la personalul auxiliar. "Sunt medici care pot deservi această unitate, sunt asistenți, dar ar mai fi nevoie de vreo 10 îngrijitoate și 15 asistente. Această situație poate fi analizată, este vorba despre politica de personal a spitalului, dar pot fi și detașări de la alte spitale, conform legislației în vigoare", a adăugat prefectul județului Galați.

A fost rezolvată astfel lipsa locurilor din Terapie Intensivă pentru pacienții infectați cu coronavirus care au nevoie de ventilație mecanică, care în ultimele zile au fost transferați la Brăila.

Citit 3585 ori Ultima modificare Vineri, 17 Iulie 2020 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.