Cum recunoaştem pancreatita

Cum recunoaştem pancreatita
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Mesele bogate şi alimentele mai greu digerabile pot declanşa probleme de sănătate grave, precum pancreatita acută. Excesele culinare care suprasolicită tubul digestiv sunt principala cauză a pancreatitei acute. Cum pancreasul are un rol esenţial în funcţionarea corpului, boala poate duce la apariţia unor complicaţii. Chirurgul Bogdan Safta a vorbit despre cum recunoaștem pancreatita și de la ce ne îmbolnăvim, de fapt. Fiind vorba despre o afecțiune a unui organ vital, pericolul pe care aceasta boala îl prezintă nu trebuie subestimat, scrie clicksanatate.ro.

"Pancreatita este o inflamaţie a pancreasului. Principalele cauze sunt calculii biliari şi alcoolul. Cele două cauze sunt răspunzătoare pentru aproximativ 80 la sută dintre cauzele de pancreatită. În celelalte 20 la sută din cazuri se poate vorbi de consumul anumitor medicamente, de anumite infecţii virale sau de traumatisme abdominale", a spus Bogdan Safta.

Simptomele pancreatitei sunt: durerea în epigastru, greaţă, vărsături, febră şi frisoane. Complicaţiile pancreatitiei: ascita, peritonită, ocluzii intestinale şi chiar deces.

Se depistează prin ecografia abdominală

Pancreatita acută se diagnostichează relativ uşor, deoarece durerea este nelipsită şi orientează medicul către acest diagnostic. Totuşi, există cazuri în care pot apărea dureri recurente după masă, însoţite de o scădere în greutate, de refuzul de a mânca şi de diaree cronică. Sunt simptomele unei pancreatite cronice. În urma unei ecografii abdominale şi a unor analize de sânge, observând şi simptomele, medicul specialist va depista cu uşurinţă dacă suferi de pancreatită. Persoanele care au pietre la fiere (litiază biliară) au un risc mai mare de a suferi de pancreatită, dacă aleg alimente bogate în grăsimi.

Aşa o poţi preveni!

Bea 2 litri de apă pe zi.

Mănâncă variat şi fii cumpătat cu porţiile.

Mergi la analize medicale de rutină în fiecare an.

Citit 2811 ori Ultima modificare Miercuri, 12 August 2020 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.