Veninul de albine, tratament pentru cancer

Veninul de albine, tratament pentru cancer
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Veninul de la albinele europene s-a dovedit ''remarcabil de eficient'' în distrugerea celulelor celei mai agresive şi greu de tratat forme de cancer mamar, conform unui studiu efectuat de cercetători din Australia, scrie Agerpres.

Oamenii de ştiinţă au fost utilizat venin de la 312 albine şi bondari cu scopul de a analiza proprietăţile anticancerigene ale acestuia. Echipa de cercetători a descoperit că veninul - şi mai ales componenta sa principală, melitina - a dus la distrugerea rapidă a celulelor care constituie ''cancerul mamar triplu-negativ şi celulele cancerului de sân îmbogăţite cu HER2''. În plus, veninul a avut acest efect la concentraţii care nu au dăunat celulelor normale.

Cancerul de sân triplu negativ reprezintă între 10 și 15 la sută dintre toate cazurile de cancer mamar, au menţionat cercetătorii.

În prezent, nu există tratamente clinice eficiente pentru acest tip de cancer.

''Veninul s-a dovedit extrem de puternic'', a declarat Ciara Duffy, cercetător principal în cadrul studiului. ''Am descoperit că melitina poate distruge complet membranele celulelor canceroase în 60 de minute'', a adăugat ea. Următorul pas pentru cercetători îl reprezintă evaluarea metodei optime pentru administrarea melitinei, ca şi stabilirea toxicităţii şi a dozelor maxime tolerate, în cadrul studiilor clinice.

Citit 2284 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Septembrie 2020 19:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.