Paracetamolul, cel mai folosit calmant, poate duce la modificarea comportamentului

Paracetamolul, cel mai folosit calmant, poate duce la modificarea comportamentului
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Cel mai comun analgezic din lume ar putea să facă mai mult decât să-ți înlăture durerea de cap, arată noi dovezi științifice. Acetaminofenul, cunoscut și drept paracetamol, duce la o creștere a comportamentului riscant, potrivit unui nou studiu, care a măsurat schimbări comportamentale ale oamenilor aflați sub influența medicamentului eliberat fără rețetă.

„Acetaminofen pare să îi facă pe oameni să aibă mai puține emoții negative atunci când iau în considerare activități riscante, pur și simplu nu le mai este teamă”, a explicat Baldwin Way, de la Universitatea din Ohio, citat de Science Alert, potrivit descopera.ro.

„Având în vedere că un sfert din populația din SUA folosește acetaminofen în fiecare săptămână, reducerea în percepția riscurilor și creșterea în comportamentul riscant ar putea avea efecte importante asupra societății”, a mai adăugat Way.

Cel mai comun ingredient pentru medicamente

La fel ca alte studii recente, descoperirile sugerează că efectele medicamentului asupra ameliorării durerii implică și anumite procese psihologice, diminuând percepția oamenilor față de sentimente negative și reducând empatia.

Într-un mod similar, noile cercetări sugerează că abilitățile oamenilor de a evalua și de a percepe riscurile pot fi perturbate atunci când aceștia utilizează acetaminofen. Deși efectele ar putea părea ușoare, trebuie să fie luate în considerare, având în vedere că este cel mai comun ingredient pentru medicamentele din SUA. Acetaminofenul este regăsit în 600 de tipuri diferite de medicamente care pot fi eliberate cu sau fără rețetă medicală.

Oficial, paracetamolul este considerat un medicament esențial de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și chiar recomandat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA celor care au simptome ale infecției COVID-19.

Totuși, având în vedere noile cercetări, comunitatea științifică ar trebui să reconsidere astfel de recomandări, mai scrie Science Alert.

„Poate că cineva cu simptome ușoare de COVID-19, care folosește acetaminofen, ar crede că nu este riscant să se întâlnească cu oameni. Trebuie să analizăm mai bine efectele acetaminofenului și a altor medicamente eliberate fără rețetă”, a concluzionat Way.

Citit 8447 ori Ultima modificare Vineri, 11 Septembrie 2020 10:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.