COVID-19 ar putea declanșa o formă de diabet

COVID-19 ar putea declanșa o formă de diabet
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

COVID-19, boala provocată de noul coronavirus, ar putea duce la apariția diabetului de tip I chiar și în cazul persoanelor care nu prezintă factori de risc pentru această boală metabolică, este de părere Francesco Rubino, cercetător în diabet la King’s College din Londra, potrivit Mediafax.

Mario Buelna, un american de 28 de ani, a fost iniţial diagnosticat cu COVID-19. Două săptămâni mai târziu, când părea că s-a recuperat, s-a simţit slăbit şi a început să vomite. La 3,00 dimineaţa, pe 1 august, a leşinat pe podeaua casei sale din Mesa, Arizona. Paramedicii l-au dus la un spital din apropiere, unde medicii l-au internat la Terapie Intensivă. Când și-a revenit, medicii i-au spus că ar fi putut să moară. Diagnosticul lor, diabet de tip 1, l-a speriat și l-a intrigat pe tânăr, deoarece nu avea antecedente de boală. "Covid a declanşat-o", își amintește Buelna că i-au transmis medicii.
Cazuri similare reflectă o nouă îngrijorare cu privire la relaţia periculoasă dintre diabet şi COVID-19, legătură care este studiată de medici şi de oameni de ştiinţă din întreaga lume. Mulţi experţi sunt convinşi boala COVID-19 poate declanşa apariţia diabetului - chiar şi la unii adulţi sau la copii care nu au factori de risc. A fost deja bine documentat faptul că persoanele cu diabet se confruntă cu riscuri mult mai mari de boli grave sau de deces, dacă se infectează cu noul coronavirus. În iulie, oficialii din domeniul Sănătăţii din SUA au descoperit că aproape 40 la sută dintre persoanele care au murit cu COVID-19 aveau diabet. Acum, cazuri precum cele ale lui Buelna sugerează că legătura dintre boli se desfăşoară în ambele sensuri.
"COVID-19 ar putea provoca diabetul de la zero", a spus dr. Francesco Rubino, cercetător în diabet şi preşedinte de chirurgie metabolică şi bariatrică la King’s College din Londra. Rubino conduce o echipă internaţională care colectează cazuri de pacienţi la nivel global pentru a dezlega unul dintre cele mai mari mistere ale pandemiei. Iniţial, a spus el, mai mult de 300 de medici au depus cereri pentru a împărtăşi cazurile pentru revizuire, număr care se aşteaptă să crească pe măsură ce infecţiile revin. "Aceste cazuri vin din toate colţurile lumii şi de pe toate continentele", a spus Rubino, pentru Reuters.
În plus, Institutul Naţional al Sănătăţii din SUA finanţează o cercetare asupra modului în care coronavirusul poate provoca creșterea zaharurilor din sânge şi, prin urmare, diabetul.
În aceste situaţii, simptomele pot pune viaţa pacientului în pericol. Sunt necesare cercetări mai amănunțite pentru a demonstra definitiv, dincolo de dovezile sporadice, că viroza provocată de noul coronavirus declanşează diabetul la scară largă.

Citit 2090 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Noiembrie 2020 00:13

1 comentariu

 • postat de anti mafia
  Marți, 27 Octombrie 2020 19:23
  89.137.230.***
  Hai omorati-ne pe toti si gata..ce mai atata covid...Nu mai aveti loc de noi..suntem prea multi pe planeta ..spuneti-o direct! Mai trebuie omorati cam 2 miliarde de oameni in urmatorii 5-10 ani.
  1
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.