Opt din zece medici gălăţeni vor să se vaccineze anti-COVID

Opt din zece medici gălăţeni vor să se vaccineze anti-COVID
Din 706 medici chestionați, 569 vor să se vaccineze
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Cadrele medicale din România se află în fruntea listei persoanelor care vor avea prioritate la vaccinarea anti-COVID. Cu toate acestea, nu toți angajații din sistemul sanitar sunt de acord cu această măsură. Chiar și unii medici sunt reticenți, din cauza necunoscutelor care planează încă în privința viitorului vaccin. Mai exact, cei care nu ar vrea să se vaccineze se tem de posibilele efecte adverse.

O listă întocmită de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați arată că în jur de 65 la sută din personalul medical, de îngrijire și TESA din unitățile sanitare publice și private din județul Galați vor să se vaccineze anti-COVID. Strict în privința medicilor și a personalului cu studii superioare din Galați, proporția celor care sunt de acord cu vaccinarea este de peste 80 la sută.

"Concret, din 5.775 de cadre medicale, de îngrijire și personal TESA, din unitățile sanitare de stat și private, vor să se vaccineze 3.786 de angajați, adică 65,56 la sută din totalul celor chestionați. În pirivința medicilor, din 706 medici, 569 vor să se vaccineze, ceea ce înseamnă o proporție de 80,6 la sută", a precizat Ani Nistor, purtătorul de cuvânt al DSP Galați.

Din datele disponibile reiese că personalul medical din Galați este în mai mică măsură reticent în privința vaccinării anti-COVID, în comparație cu media națională. Cifrele disponibile pe plan națională arată că doar aproximativ jumătate din cadrele medicale s-au înregistrat pentru viitoarea campanie de vaccinare.

Soluția este în mâna autorităților

Epidemiologul Emilian Popovici consideră însă că încrederea medicilor în vaccin este vitală pentru modul în care va fi influențată populația, iar declarații precum cele făcute de medicul Monica Pop (care a afirmat că nu se va vaccina: ”Dacă, Doamne ferește, faceți leucemie”) produc foarte mult rău. ”Este o reticență care apare dintr-o lipsă suficientă de informare. Ar trebui să se transmită informații către grupele socio-profesionale care sunt vizate cu prioritate de vaccinare, informație clară și cu toate amănuntele care sunt acum la dispoziție. S-ar putea ca reacția să fie mai pozitivă. Trebuie transmise oficial aceste informații despre vaccinul făcut de Pfizer sau Astra ZenecaMinisterul Sănătății ar trebui să facă o informare mai amănunțită și completă vizavi de caracteristicile vaccinului. Eu cred că de la asta pleacă, de la informare, atunci când îți cumperi o mașină nouă nu o cumperi fără să știi ce caracteristici are”, a spus Emilian Popovici, pentru Europa Liberă.

CITEŞTE ŞI: Un medic militar din Galați va conduce Spitalul de Urgență de la Sibiu

Citit 3047 ori Ultima modificare Luni, 23 Noiembrie 2020 18:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.