Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
4 comentarii

Potrivit informaţiilor furnizate de Prefectura Galaţi, miercuri, 2 decembrie, în județul nostru a fost înregistrat un număr-record de infectări cu noul coronavirus. Astfel, 346 de noi cazuri s-au adăugat pe nedorita listă, din doar 275 de teste raportate în intervalul ultimelor 24 de ore.

Nici din punct de vedere sanitar și nici aritmetic, așa ceva nu este posibil. Purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului, Teodora Diaconița, explică: "Cele 346 de cazuri raportate miercuri (2 decembrie - n.r.) nu sunt confirmate în ultimele 24 de ore. Acestea au fost validate în platforma Coronaforms în ultimele 24 de ore, pe baza testelor efectuate în perioada 25 noiembrie - 1 decembrie. Validarea se face după identificarea județului de infectare, prin contactarea telefonică a persoanelor pozitive". Pe cale de consecință, este evident că cele 346 de cazuri confirmate au survenit ca urmare a efectuării a minimum tot atâtea teste, dar raportarea cazurilor a fost întârziată, iar numărul exact de teste nu este cunoscut în plan local.

Ne întoarcem puțin în timp, pentru a încerca să lămurim o dată și pentru totdeauna această problemă. Astfel, pe 12 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Prefecturii ne preciza faptul că numărul de teste raportate zilnic de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați reprezintă doar testele lucrate în laboratoarele din județ. "La aceste teste se adaugă și cele efectuate la cerere în laboratoarele private, dar care se lucrează la București, acestea fiind raportate la numărul de teste lucrate la sediul central al laboratorului, fiind prinse doar în raportarea de la nivel național. Tot în raportarea națională sunt prinse și testele pe care DSP Galați le trimite pentru a fi prelucrate în alte laboratoare din țară", mai spunea Teodora Diaconița.

Pe românește, numărul de teste pentru depistarea infectării cu noul coronavirus efectuate de locuitori ai județului nostru la laboratoarele private aparținând de companii cu sediul, în special, în Capitală se "întorc", ca rezultate, numai în ceea ce privește persoanele pozitivate. Acest lucru se întâmplă periodic, uneori chiar și la o săptămână distanță de momentul efectuării testului Covid-19. Numărul acestor teste nu mai este comunicat în teritoriu și de aici inadvertența de miercuri, 2 decembrie.

Practic, din tot ce se recoltează în laboratoarele private, singura cifră care se întoarce la Galaţi este cea a persoanelor infectate, iar aceasta nu se raportează decât o dată la câteva zile, ceea ce determină o creştere semnificativă a infectărilor în data respectivă, care nu poate fi corelată cu numărul de teste efectuate. Evident, o astfel de procedură, care poate genera rezultate absurde, nu este deloc cea mai potrivită în contextul actual, în care orice suspiciune este interpretată. Până la găsirea unei soluţii tehnice adecvate, sperăm ca măcar să fi clarificat "enigma" pentru cititorii noștri.

Citit 2429 ori Ultima modificare Luni, 07 Decembrie 2020 00:13

4 comentarii

 • postat de *** Sâmbătă, 05 Decembrie 2020 14:48 188.24.204.*** Link la comentariu
  1
  5

  Un articol pertinent, necesar si binevenit, iesit din tiparele negative si alarmiste cu care ne-a obisnuit presa aceasta perioada.
  Felicitari, domnule George Marinescu! Tineti-o tot asa!

  Raportează
 • postat de Vasili Sâmbătă, 05 Decembrie 2020 11:12 5.13.159.*** Link la comentariu
  1
  8

  Daca o sa cumparati o masca la 1 leu dintr-un loc sigur si etichetata corect veti citi urmatoarele : nu e dispozitiv medical, nu protejeaza de virusi, are 3 straturi si doar protectie impotriva prafului.
  Unele mai sunt si spalate dupa folosire.,utilizate peste masura la interior iar la exterior se umezesc aproape imediat..
  Deci unde e protectia?

  In supermarketuri uneori e o aglomeratie sigur cu mult peste normele legale. Poate ca la numar ar iesi dar in zonele alimentare numai 2 m nu sunt intre persoane. Dar Deka sau cum s-o numi ne da garantia de falsa siguranta. Si apoi te intrebi de unde ai incaltat covitul...
  Sunt multe de comentat dar trebuie sa ma pregatesc de votare :(

  Raportează
 • postat de @Gagan33 Sâmbătă, 05 Decembrie 2020 07:43 95.76.37.*** Link la comentariu
  2
  7

  Zilnic fac o plimbare de cateva ore prin oras. Si eu eram convins ca politia a disparut de pe strazi dar alaltaieri, pentru cateva secunde, am vazut in departare o masina de politie; pacat ca, surprins fiind de aparitia scurta, n-am apucat sa scot telefonul sa fac o poza.

  Raportează
 • postat de Gagan33 Sâmbătă, 05 Decembrie 2020 00:11 188.24.208.*** Link la comentariu
  3
  26

  In Gradina Publica ca si in multe locuri de munca lumease perinda fara masca...si te miri ca expodeaza nu marul de cazuri. Nedumerirea mea e alta, unde e Politia Locala, nationala si jandarmeria? Cine i a retras?? Ca pana cand se stie.
  .

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.