Cum te poți programa pentru vaccinarea anti-COVID-19

Cum te poți programa pentru vaccinarea anti-COVID-19
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Persoanele trecute de 65 de ani și unii bolnavi cronici se pot programa online, începând de vineri, ora 15,00, pentru cea de-a doua etapă de vaccinare împotriva COVID-19. Programările pot fi făcute atât pe platforma pusă la dispoziție în acest scop, cât și printr-un call-center. O persoană poate programa maximum zece membri ai familiei, dacă au peste 65 de ani. Angajații care lucrează în domenii esențiale se vor programa doar prin intermediul angajatorului.

Platforma online unde gălățenii care se încadrează în etapa a doua a campaniei de vaccinare va fi disponibilă de vineri, începând cu ora 15,00, pe site-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro. De asemenea, programări în vederea vaccinării pot fi făcute și prin call-center, la numărul de telefon 021.414.44.25. De asemenea, persoanele care doresc vaccinarea se pot programa și prin medicul de familie sau prin aparținători.

A doua etapă a campaniei de vaccinare anti-COVID-19 va începe chiar de vineri, în centrele medico-sociale, în timp ce restul categoriilor de persoane care se pot înscrie vor fi programate de luni, 18 ianuarie. Decalajul se explică prin faptul că dozele de vaccin trebuie să ajungă în centre, în funcție de numărul de solicitări.

În momentul în care programezi prima doză, vei stabili și rapelul. A doua doză trebuie făcută la 21 de zile distanță de prima, în cazul vaccinului Pfizer/BioNTech, și la 28 de zile, în cazul vaccinului de la Moderna. Oricum, cel mai probabil, vaccinul va fi cel de la Pfizer, deoarece România a primit foarte puține doze din serul produs de Moderna.

În cazul în care nu te poți programa singur, online sau la telefon, îi poți cere medicului de familie să o facă. Pentru acest lucru, medicul va folosi aceeași platformă online. ”Am primit telefoane de la pacienți, pentru a mă întreba când pot veni pentru vaccinare. Atenție, vaccinarea împotriva COVID-19 nu se va face la cabinetul medicului de familie, ci în centrele special amenajate de autorități. Medicii de familie și asistenții medicali pot participa la campania de vaccinare, la cerere, ca personal medical în incinta centrelor amenajate”, a explicat dr. Dumitru Mărășescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie Galați.

Cine beneficiază de vaccinare în a doua etapă

Persoanele trecute de 65, beneficiarii din centrele sociale, pacienții cronici și lucrătorii din domeniile esențiale pot fi vaccinați în cea de-a doua etapă. Bolile cronice din listă includ: diabetul, obezitatea, alte afecțiuni metabolice, inclusive boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, cele oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiunile hepatice, autoimune, și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA.

Totodată, vor fi vaccinate persoanele care deservesc activități esențiale pentru buna funcționare a infrastructurii critice. Din această categorie fac parte angajații din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție), medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din Parlament, președinție, culte religioase.

Pentru această fază vor fi pregătite 1.750 de centre de vaccinare. De asemenea, vor exista 43 de caravane mobile care se pot deplasa pentru vaccinare. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a precizat că peste 100.000 de persoane vor putea fi vaccinate zilnic. Rămâne de văzut dacă România va și primi numărul necesar de doze de vaccine. Intenția de vaccinare în România este de 50 la sută, arată Biroul Organizației Mondiale a Sănătății de la București.

Citit 6778 ori Ultima modificare Vineri, 15 Ianuarie 2021 00:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.