Un medicament pentru osteoporoză poate proteja inima

Un medicament pentru osteoporoză poate proteja inima
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Alendronatul este un medicament folosit pentru tratamentul osteoporozei. O serie de observații recente au scos însă la iveală faptul că acest medicament are ca efect și un risc redus de deces din cauza bolilor cardiovasculare, atacului de cord și accidentului vascular cerebral. Concluziile au apărut într-un studiu al "Journal of Bone and Mineral Research", cercetare efectuată pe pacienții cu fracturi de șold. Asocierea a fost observată până la zece ani după fractură.

În studiu, pacienții care au suferit fractură de șold din 2005 până în 2013 au fost urmăriți până la sfârșitul anului 2016. Dintre cei 34.991 de pacienți, 4.602 (13 la sută) au primit tratament pentru osteoporoză în timpul monitorizării.

Alendronatul a fost asociat cu 67 la sută și cu 45 la sută riscuri mai mici de moarte din motive de boli cardiovasculare, respectiv, atac de cord. S-a asociat cu un risc redus cu 18 la sută de accident vascular cerebral în cinci ani și cu 17 la sută cu un risc de AVC în decurs de zece ani. Efectele de protecție nu au fost evidente pentru alte clase de tratamente ale osteoporozei.

"Este bine stabilit că există o criză la nivel mondial în tratamentul osteoporozei, din cauza conștientizării pacienților despre efectele secundare extrem de rare", a declarat autorul senior dr. Ching-Lung Cheung, de la Universitatea din Hong Kong. "Constatările noastre arată că alendronatul este potențial cardioprotector la pacienții cu fractură de șold. Prin urmare, medicii ar trebui să ia în considerare prescrierea alendronatului sau a altor bifosfonați care conțin azot pacienților cu fractură de șold, la scurt timp după fracturarea acestora, iar pacienții ar trebui să aibă, de asemenea, o bună conformitate cu tratamentul cu alendronat, deoarece acest lucru nu este numai bun pentru oase, ci și pentru inimă", a adăugat dr. Cheung.

Studiul are, de asemenea, implicații importante în proiectarea studiilor clinice a medicamentelor antiosteoporoză. Administrația americană pentru produse alimentare și medicamente a solicitat recent mai multe date înainte de a lua o decizie cu privire la aprobarea medicamentului romosozumab pentru osteoporoză, din cauza evenimentelor adverse excesive cardiovasculare la romosozumab, în comparație cu alendronatul.

"Având în vedere aceste deliberări importante, rezultatele noastre sugerează că astfel de diferențe între evenimentele adverse cardiovasculare ar putea fi asociate cu o asociere protectoare a alendronatului, mai degrabă decât cu o creștere a evenimentelor adverse cardiovasculare legate de utilizarea romosozumab", a concluzionat dr. Cheung.

Citit 1189 ori Ultima modificare Marți, 19 Ianuarie 2021 16:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.