Bătaie de joc, pe banii asiguraților. Centru de permanenţă găsit din nou fără medic

Bătaie de joc, pe banii asiguraților. Centru de permanenţă găsit din nou fără medic
Unii medici încasează sume lunare de mii de lei, pentru servicii acordate doar fictiv
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Mai multe controale recente au scos la iveală nereguli peste nereguli petrecute în unele centre de permanență din județul Galați. Nu ne referim la calitatea actului medical de care au parte pacienții care apelează la aceste unități medicale, ci la faptul că medicul care ar trebui să asigure garda nici măcar nu este de găsit în centru, deși este plătit din Fondul Național de Asigurări de Sănătate pentru acest lucru. Astfel, doctorul încasează, lună de lună, bani pentru un serviciu acordat doar fictiv.

Ultima acțiune de control de acest fel a avut loc pe 19 februarie. Angajați ai Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Galați și ai Direcției de Sănătate Publică Galați au verificat modul în care sunt respectate gărzile medicale în trei centre de permanență din județ.

Au fost verificate centrele din Cavadinești, Bălăbănești și Corod. "Dacă la Corod și Bălăbănești s-a constatat că asistența medicală era asigurată, nu același lucru se poate afirma în cazul centrului de la Cavadinești. La acesta, medicul nu era prezent la gardă, iar asistentul prezent nu era același cu cel din graficul de gărzi comunicat către coordonator. Prin urmare, absența medicului va fi sancționată conform prevederilor legale. În plus, CAS Galați nu îi va plăti sumă reprezentând contravaloarea orelor de gardă ce trebuiau efectuate", se arată într-un comunicat al CAS Galați.

În decembrie 2020, Centrul de permanență din Cavadinești a fost verificat pentru prima oară, în cadrul altui control. Și atunci, echipa de inspectori a descoperit că "nu era asigurată continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă, fiind constatată absența unui alt medic".

Atitudinea medicului, "dezamăgitoare"

"Având în vedere constatările ultimelor două controale, o concluzie ce poate fi trasă în momentul de față este aceea că centrele cu deficiențe de funcționare rămân în continuare o pată în ceea ce privește prezența medicilor. Este dezamăgitoare atitudinea medicului de familie care trebuia să asigure continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă la Centrul de permanență din comuna Cavadinești, cu atât mai mult cu cât și la deplasarea pe care am efectuat-o personal la toate centrele din afara municipiului, cu o săptămână înainte, acest centru a fost în neregulă.

Nu susțin ideea finanțării unor servicii medicale doar pe hârtie și, în calitate de reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate Galați, nu sunt de acord să îngăduim aceste practici", a precizat George Toderașc, directorul general al CAS Galați.

Faptul că astfel de nereguli au fost descoperite cu ocazia fiecăruia dintre controalele făcute în ultimele luni, ne face să credem că nerespectarea gărzilor în centrele de permanență din Galați este o obișnuință și nu o excepție de la regulă. În cazul în care v-ați lovit de astfel de probleme, așteptăm să ni le semnalați la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

În funcție de numărul de gărzi efectuate - sau presupus efectuate - în Centrul de permanență de la Cavadinești, medicii au primit, în luna ianuarie, sume cuprinse între 4.080 de lei și 9.116 lei, bani decontați de CAS Galați.

Citit 3457 ori Ultima modificare Sâmbătă, 27 Februarie 2021 00:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.