(VIDEO) Cifre alarmante ale pandemiei de COVID-19 la Galați. Prefectul face apel la respectarea normelor sanitare
Foto: Marian Calestru

(VIDEO) Cifre alarmante ale pandemiei de COVID-19 la Galați. Prefectul face apel la respectarea normelor sanitare
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Noul prefect al județului Galați, Gabriel Aurelian Panaitescu, a tras un semnal de alarmă joi, 18 martie, cu privire la creșterea ratei de infectare cu noul coronavirus, mai ales în municipiul reședință de județ, acolo unde aceasta a ajuns în aproape zece zile de la 1,9 la 2,84 la mia de locuitori, apropiind orașul de intrarea în scenariul roșu al pandemiei, cu restricțiile de rigoare.

”Observ, tot mai, des grupuri de tineri și de adulți care ignoră regulile privind purtarea măștii de protecție și nu este bine ce se întâmplă. Tinerii sunt vectori de transmitere a virusului și lucrurile trebuie să se schimbe”, a precizat Gabriel Panaitescu, făcând un apel, prin intermediul mass-media, la respectarea regulilor sanitare. ”Este nevoie să ne protejăm pe cât mai mult posibil și aș dori ca pe lângă purtarea corespunzătoare a măștii de protecție, gălățenii să înțeleagă și necesitatea limitării deplasărilor neesențiale”, a adăugat prefectul județului.

Gravitatea situației este descrisă cât se poate de elocvent de numărul paturilor de la ATI existente la acest moment în Galați, cu precizarea că la nivelul Spitalului Județean Clinic de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” toate cele 16 paturi de la terapie intensivă sunt ocupate în acest moment. ”La Spitalul de Pediatrie sunt cinci paturi, dar doar pentru acest segment de vârstă, la Maternitate cinci, dar, evident doar pentru femei și doar două locuri la ATI mai sunt libere în acest moment la Spitalul Militar”, a prezentat situația Gabriel Panaitescu. Prefectul gălățean a adăugat că, împreună cu Consiliul Județean, se fac eforturi pentru creșterea numărului de paturi de terapie intensivă în județ, lucru neconcretizat până în prezent, la aproape 13 luni de la debutul pandemiei de SARS-CoV-2 în România.

La rândul lor, reprezentanții poliției și ai jandarmeriei prezenți la întâlnirea cu jurnaliștii gălățeni au insistat pe nevoia respectării cu strictețe a tuturor regulilor impuse, în contextul în care cifrele pandemiei sunt, din nou, îngrijorătoare. ”Vor continua acțiunile integrate ale poliției, jandarmeriei, împreună cu colegii de la ITM și rugăm cetățenii să facă sesizări la 112 acolo unde nu se respectă restricțiile sanitare”, a precizat comisarul șef Cornel Mototolea, conducătorul IPJ Galați, în timp ce colonelul Florin Simionel, împuternicit în funcția de inspector-șef al IJJ Galați, a transmis același apel de respectare a HG 293 din 10 martie, menționând, totodată, condițiile în care se pot organiza acțiuni de protest în pandemie.

Galațiul a depășit pragul de 22.000 de infectări [detalii]

Citit 5411 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Martie 2021 01:21

5 comentarii

 • postat de Akbar
  Vineri, 19 Martie 2021 20:09
  5.13.255.***
  Pentru Transurb nu exista distantare in mijloacele de transport in comun. Bine ca soferiilor, le falfaie, in spate mizeria aia de folie de plastic, rupta si imputita, de parca virusul ar da cu nasu' fix in ea. Trebuie sa fi cel putin incult sa crezi ca "musamaua" aia apara pe cineva de un microorganism mai batran decat specia umana cu milioane de ani.
  Numeri pe degetele de la mana spatiile comerciale ce permit accesul limitat in interior. 99% de-a valma.
  Pietele sunt focare. Majoritatea poarta, pe fata, tot felul de carpe, esarfe sau masti maronii, de jegoase ce sunt, cu 0% protectie.
  COVID-ul e la el acasa...
  0
  4
  Raportează
 • postat de Ursus
  Vineri, 19 Martie 2021 11:06
  193.231.148.***
  Sa ne mai scuteasca autoritatile noastre dragi cu apelurile si sa faca bine sa-i puna la treaba pe cei care ar trebui sa asigure corectitudinea respectarii masurilor anti-Covid! Daca traim in acelasi oras si aveti un dram de onestitate, trebuie sa recunosteti ca, de fapt, procentul celor care respecta efectiv regulile este destul de departe de cel care ar trebui sa fie. Eu, daca atrag cuiva, civilizat, atentia ca nu poarta masca cum trebuie sau ca se ingramadeste inutil, o "incasez", in cazul cel mai fericit, verbal. Chestia cu spiritul civic e o poveste de dinainte de 1990, nu mai e la moda! Sa mai iasa domnul prefect pe strada din cand in cand, sa mearga la vreun ghiseu de banca sau al Primariei, sau prin piete si sa faca apeluri cetatenesti pe acolo si dupa aceea mai vorbim!
  4
  16
  Raportează
 • postat de buba
  Vineri, 19 Martie 2021 10:36
  78.96.59.***
  De un an de zile ne sufocam si ne umplem de bube in jurul gurii de pomana. Ca de obicei ,,mortul este vinovatul,, .
  5
  10
  Raportează
 • postat de Katia
  Vineri, 19 Martie 2021 08:48
  89.136.0.***
  Sa ai jandarmi si toate politiile la dispozitie si sa te rogi de cetatenii incapabili sa gandeasca, influentati de negationistii covid19 (in mare parte spalati pe creier de antene si alte soiuri de b1 sau ce jecmanitori si papatori de minciuni, sa nu spun rahat, poate denota incapacitate de conducere si incompetenta. In Romania si deci Galati este necesara hotarare pentru a eradica pandemia, avand in vedere ca cei in varsta si cu boli cronice inca asteapta vaccinul care le-a fost refuzat in Faza 1. Aici este diferenta de mentalitate in beneficiul societatii dintre decizionalii romani si cei britanici sau din alte tari. In Romania in loc sa ai in atentie grupele de risc, au vaccinat cultele, esentialii de toate culorile specialisti in facebook si postari adulative. Poate era mai bine ca vaccinul daca tot este gratis, sa fi fost dat direct cetateanului la farmacie in baza cartii de identitate, care apoi putea sa-si caute un centru sau o baraca de vaccinare pentru a fi inoculat. Sa mai spunem ca mediul rural unde sunt si cei mai multi varstnici ce nu se mai pot deplasa, este aproape virgin si nevaccinat. Sau poate este mai bine pentru guvern sa fie lasati sa moara pentru degrevarea obligatiilor sociale si a sistemului de pensii (desi pentru o pensie de magistrat cotizant partial trebuie ca aproximativ 30 de pensionari rurali sa "renunte" la drepturi pentru care au cotizat integral..
  3
  10
  Raportează
 • postat de Adrian
  Vineri, 19 Martie 2021 01:21
  89.39.81.***
  Bate campii panaitescu toata lumea poarta maști dar masurile lor prostesti fac sa se perpetueze asa zisa pandemie
  47
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.